EU zadeve / Mladinski sektor / Prostovoljstvo

Usposabljanje za prostovoljce Evropske solidarnostne enote

10. 5. 2023 avtor: Zavod Nefiks
usposabljanje za prostovoljce Evropske solidarnostne enote

V okviru vsakega projekta Evropske solidarnostne enote se prostovoljci ob prihodu udeležijo “On Arrival Training”. Tokratno izobraževanje je potekalo v organizaciji Nacionalne agencije MOVIT na prelepem kraju ob Bohinjskem jezeru med 17. do 21. aprilom.

Prelep kraj ob Bohinjskem jezeru
Prelep kraj ob Bohinjskem jezeru

Usposabljanja se je udeležilo 18 prostovoljcev, med njimi tudi Anastasiia Romanova, prostovoljka iz Zavoda Nefiks. Pet dni so imeli prostovoljci zelo bogat program neformalnega učenja: dinamično delo, igranje vlog, delo v manjših skupinah, projektno delo, sprehodi in pogovori na ulici. Na tem izobraževanju so bili vir informacij in odkritij drug drugemu prav prostovoljci.

Prvi dan je bil uvodni in je prostovoljcem omogočil medsebojno spoznavanje ter več informacij o Sloveniji in regijah, kjer prostovoljci opravljajo prostovoljno delo. Drugi dan so si udeleženci usposabljanja med sprehodom okoli Bohinjskega jezera lahko postavljali vprašanja o prostovoljstvu, prilagajanju v Sloveniji in njihovem družabnem življenju. Ta dan je potekalo tudi predavanje o vodenju projektov. Tretji dan je bil razglašen za dan solidarnosti in prostovoljci so morali oblikovati delovno skupino, razviti, izvesti in predstaviti svoj projekt, ki bo odražal solidarnost v lokalnem okolju. Prostovoljka Nefiksa je skupaj z ostalimi prostovoljci razvila projekt ThisAbility o osebah s posebnimi potrebami. V projektu so bili udeleženci povabljeni, da na igriv način izkusijo težave, s katerimi se nekateri ljudje s posebnimi potrebami srečujejo vsak dan. 4. dan so morale ekipe predstaviti svoj projekt, ki jim je omogočil izmenjavo izkušenj z drugimi udeleženci.

Sodelovanje pri razvitem projektu
Sodelovanje pri razvitem projektu

Ta dan je bil čas za predstavitev rezultatov projekta na interaktiven način in izmenjavo izkušenj med solidarnostnimi projekti. 

Prostovoljka Nefiksa je skupaj z ostalimi prostovoljci razvila projekt ThisAbility o osebah s posebnimi potrebami
Prostovoljka Nefiksa je skupaj z ostalimi prostovoljci razvila projekt ThisAbility o osebah s posebnimi potrebami

Po predstavitvi projektov so imeli prostovoljci priložnost drug za drugega izvajati svoje aktivnosti v okviru Openspacea. Peti dan je bil zadnji in je vključeval povratne informacije prostovoljcev.

Usposabljanje ob prihodu za prostovoljce Evropske solidarnostne enote je priložnost za spoznavanje novih ljudi, vključitev v novo okolje in izmenjavo izkušenj.

Članek pripravila Anastasiia Romanova, prostovoljka Evropske solidarnostne enote.

Evropska solidarnostna enota