Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Usposabljanje za mladinske delavce Next Stop: Coaching

5. 7. 2023 avtor: Mladinski center Ormož
Usposabljanje za mladinske delavce Next Stop: Coaching

Med 7. in 13. junijem je v majhnem mestu Ommen, na severu Nizozemske potekalo usposabljanje za mladinske delavce Next stop: Coaching. Med udeleženci sta bili Sara in Meta, prostovoljki Mladinskega centra Ormož. Zraven njiju je slovensko ekipo sestavljal tudi Janez Albert iz Ljudske univerze Radovljica. Udeleženci so bili iz 10 različnih evropskih držav in sicer iz Bolgarije, Italije, Litve, Latvije, Estonije, Španije, Portugalske, Romunije, Slovenije in seveda iz Nizozemske.

Udeleženci so 7 dni stanovali v izobraževalnem centru Olde Wehte, ki je bil preprosto pravljičen. Stara meščanska hiša, obdana z gozdom, travnikom in mirno reko. Tišina in narava. Pravljično je bilo tudi samo mesto Ommen, ki se je nahajalo v neposredni bližini njihove nastanitve. Prijazni ljudje, čiste in urejene ulice, mlini na veter in nešteto kolesarjev. Boljše lokacije za usposabljanje si res ne bi mogli želeti.

V tednu dni so udeleženci stkali nova prijateljstva in poznanstva, ki bodo v prihodnje prišla še kako prav. Vsi udeleženci so namreč imeli podobne interese in cilje. Povezovala jih je ljubezen do dela z mladimi, zato so si kar hitro začeli izmenjevati izkušnje, znanja in vprašanja. Udeleženka Sara meni, da so usposabljanja zaradi ljudi, ki jih tam spoznaš, ogromen vir znanj in izkušenj, ki jih drugače ne bi nikoli osvojili. So naložbe v prihodnosti.

Velika naložba v prihodnost je bilo tudi samo usposabljanje. Skozi delavnice in predavanja so spoznali veliko novih strategij in veščin za delo z mladimi. Preko spoznavanja coachinga so raziskovali svoje meje in odkrivali načine za odpravljanje teh meja. Preizkusili so se v najrazličnejših socialnih igrah ter spoznali veliko novih orodij, tehnik, komunikacijskih veščin in znanj, ki jim bodo pri delu z mladimi nedvomno zelo koristile.

Sedem dni v Ommnu je minilo zelo hitro. Domov so odšli z grenko sladkimi priokusi, saj so se na mirnost in spokojnost samega mesta ter nove prijatelje hitro navadili. Priokusi pa so bili sladki predvsem zaradi zavedanja, da domov odhajamo polni novih znanj in izkušenj, zaradi katerih bo naše delo z mladimi še veliko učinkovitejše.

Avtorica: Sara Antolič, prostovoljka Mladinskega centra Ormož