Mladinsko delo

Usposabljanje za mladinske ulične delavce Mreže Mlada ulica

20. 7. 2020 avtor: Zavod BOB

Usposabljanje za mladinske ulične delavce Mreže Mlada ulica

Na Zavodu BOB so kljub mnogim nerešenim vprašanjim kako izvesti mladinsko ulično delo v trenutnem času hitrega širjenja virusa, vseeno prilagojeno pričeli z usposabljanjem za mladinske ulične delavce. Že na prvem srečanju izvajalcev so ugotovili, da usposabljanje »online« ne bo zadostovalo, zato se je ekipa za pripravo usposabljanja odločila, da bo ta potekal v dveh delih – prvi bo namenjen bolj teoretičnim temam, drug pa praktičnemu delu, kjer bodo preizkusili različne pristope, aktivnosti, triggerje in nagovore.

Maja so tako začeli s prvim delom usposabljanja in v izvajanje vključili lepo število uličnih delavcev iz vse Slovenije. Prenos usposabljanja na online izvajanje je bil za vse izziv. Pripravili so štiri online srečanja po štiri ure in spoznali nekaj o zgodovini uličnega dela, definicije, pristope in faze uličnega dela. Udeleženci so se seznanili tudi z mladinskim delom na splošno in se ves čas spraševali, kakšen naj bo mladinski ulični delavec. Skupina je bila precej heterogena – od začetnikov, ki se z mladinskim uličnim delom še niso srečali, do takih, ki imajo že lepo zalogo izkušenj, kar  je omogočilo, da so dosegli interaktivnost, saj so udeleženci vsebine lahko ves čas dopolnjevali s svojimi izkušnjami.

“Všeč mi je fleksibilnost izvedbe ter da ste organizatorke zagotovile veliko mero participacije. Morda mi tale oblika ‘online’ še nekoliko bolj ustreza, saj je usposabljanje razdeljeno na več delov in sem lahko skozi celoten proces bolj zbrana. Zelo dobro ste tudi predstavile strukturo mladinskega uličnega dela in pojasnile njegovo bistvo. Se že veselim, da se spoznamo še v živo na praktičnem usposabljanju!” je zapisala udeleženka Maruša Atanasovo izvedbi online usposabljanja.

Polni zaleta po uspešno izvedenem online usposabljanju, so lahko pričeli s praktičnim delom, saj so se ukrepi zaradi korone počasi umikali. Izvedli so ga 12. in 13. junija v Severnem mestnem parku in na parkirišču pred Zavodom Bob. Ko so se srečali v živo, so se kljub času, ki so ga že preživeli v online okolju, morali ponovno spoznati in vzpostaviti delovno skupinsko dinamiko. V živo so skupaj prediskutirali načela mladinskega uličnega dela, preizkusili s čim si mladinski ulični delavec lahko pomaga, da je na delu suveren. Spoznali so aktivnosti, ki jih (lahko) izvajajo na terenu, triggerje ter vse skupaj povezali s teorijo, ki so jo osvojilii v prvem delu. Zakjlučili so s kratkim intervizijskim srečanjem v manjših skupinah, kjer so ob koncu predebatirali, zakaj so intervizije priporočljiv mehanizem in kako pomagajo pri boljšem strokovnem delu.

Usposabljanje so zaključili z evalvacijo in podeljevanjem potrdil. V okviru mentorske podpore, job shadowingov in strokovnih srečanjih bodo udeleženci ostali povezani. Prva priložnost bo že sredi oktobra, ko se se bodo mladinski ulični delavci srečali na Streetstivalu.

Vir in foto: Zavod BOB