Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Uvod v poletje s prostovoljstvom, delavnicami in koncerti

18. 7. 2023 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
mladinski center dravinjske doline

Mladinski center Dravinjske doline (MCDD) je v juniju organiziral že 11. tradicionalno prostovoljsko akcijo »Žinkana«, ki je bila letos izvedena v sklopu nacionalne kampanje »Odmev mladosti«. Udeleženke in udeleženci so po skupinah opravili obhod po mestu in pobirali smeti. Baza akcije je bila tokrat na tržnici Slovenske Konjice, kjer je potekal pester spremljevalni program.

Za elektronsko glasbo je poskrbelo lokalno KUD Gonobeats, za otroke so pripravili srečelov, Gašper Kene pa je izvajal delavnice izdelave »bubble tea«. Žinkano je obiskala tudi direktorica Mreže Mama, Maja Hostnik, in pohvalila organizatorje. Na akciji je sodelovalo več lokalnih društev – Društvo tabornikov Rod Belega Konja, Društvo prijateljev mladine Slovenske Konjice, Planinsko društvo Slovenske Konjice, Klub študentov in Klub dijakov Dravinjske doline in Društvo upokojencev Slovenske Konjice. Akcijo so podprli tudi Občina Slovenske Konjice, JKP Slovenske Konjice in Zavod za šport Slovenske Konjice.

Po zaključeni prostovoljski akciji so v MC Patriotu organizirali hip hop in r’n’b večer, na katerem sta ogrevala lokalna ustvarjalca Kontroverz in 5rush ter koroška zasedba Dnevna soba. Zatem je sledil nastop znane slovenske izvajalke Masayah, ki s svojo glasbo prebija zvočne zidove slovenske hip-hop scene.

hip hop in r'n'b večer  v MC Patriotu
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

Naslednji dan je MCDD v sodelovanju z Luksuz produkcijo (Društvo zaveznikov mehkega pristanka) organiziral dvodnevno filmsko delavnicoFILMARNICA”. Udeleženci in udeleženke so v dveh skupinah ustvarile svojo lastno zgodbo za kratek film in ga nato posnele s profesionalno snemalno opremo.

filmska delavnica
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

V sodelovanju z Rdečim križem Slovenije OZ Slovenske Konjice (RKS OZSK) so v MC Patriotu organizirali_e poletno izmenjevalnico rabljenih oblačil »Patriot boutique«. Rabljena oblačila je priskrbel RKS OZSK, veliko pa so jih prinesli_e obiskovalci in obiskovalke dogodka. Izmenjevalnica je potekala po principu ‘ oblačilo za oblačilo’ in ‘oblačilo za hrano’. Zbrano hrano je RKS OZSK razdelil socialno šibkejšim iz lokalnega okolja.

izmenjevalnica
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

V MC Patriotu so organizirali_e tudi drugi večer »Pub Quiz Vol. 2«, na katerem so obiskovalci in obiskovalke v skupinah tekmovale v odgovarjanju na razna zanimiva vprašanja iz področja kulture, umetnosti, naravoslovja in športa.

Dogajanje v juniju so nadaljevali_e z nastopom glasbene skupine Jet Black Diamonds v koncertni dvorani MC Patriota. Zasedbo, ki prihaja iz Vipavske doline, sestavlja pet mladeničev: Urban Koritnik, Matej Kompara, Matija Krigl, Domen Lemut in Maks Rozman. Povezuje jih izjemna mladostna energija in ljubezen do ustvarjanja avtorske glasbe. Njihova glasba je v stilu rock’n’rolla, njihovi glasbeni vzorniki pa so skupina The Stokes. S svojimi razigranimi ritmi so obiskovalcem in obiskovalkam predstavili svoje hite in ogreli njihove glasilke.

koncert
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

MCDD se je na povabilo Mirovnega inštituta udeležil mednarodnega posveta na temo »Podnebje in okolje« v sklopu projekta »Parliament for the Future of Europe«. Posvet je tokrat potekal v Bolgariji, v mestu Burgas. V imenu MCDD se ga je udeležila Karmen Kukovič. Udeleženci in udeleženke so kritično ovrednotile priporočila na omenjeno temo, ki so nastala v sklopu »Conference on the Future of Europe«. Prilagodili_e so jih na način, da sedaj vključujejo več ciljev za ohranjanje naravnih danosti in zmanjševanje vpliva človeka na podnebne spremembe.

mednarodni posvet
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

V sodelovanju s Turističnim društvom Slovenske Konjice so v sklopu dogajanja 26-letke Radia Rogla v konjiškem parku organizirali_e aktivnosti za različne generacije. MCDD je pripravil kreativne delavnice za mlade, v sklopu katerih so se preizkusili v tehniki barvanja oblačil »tie dye«, slikanju s prsti in izdelavi origamijev. Mladim so bila na voljo tudi oblačila iz druge roke v sklopu izmenjevalnice Patriot boutique. Obiskovalke in obiskovalci so ob spremljavi lokalnega DJ dueta Bingl Bongl igrali različne poučne in zabavne družabne igre ter se za zaključek preizkusili še v karaokah.

aktivnosti za vse generacije
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline

Junij so zaključili_e s prvim poletnim koncertom na terasi. Za vrhunsko vzdušje so poskrbeli Jimmy Barka Experience – projekt treh veteranov slovenske glasbene scene, s katerimi se poskušajo izogniti vsem pastem pričakovanj ustaljenih navez DJ glasbenikov. Muziciranja se lotijo kot kombo in tako nastaja kolaž raznovrstne glasbe od funka, brejkov, afra pa vse do balkanskih izrazov in rocka. Obiskovalci in obiskovalke so tako uživale v hektični mešanici in divji, toda ubrani vožnji, od Peruja do Bakuja. Nastopila je tudi lokalna DJ skupina Gonobeats, ki so jo zastopali Kian, Bushee, Iowcase z gostoma Armin.KU in Alich.

koncert
Dogajanje v Mladinskem centru Dravinjske doline