Zaposlovanje

V Celjskem mladinskem centru uspešno izvedli Karierni sejem za mlade

12. 2. 2024 avtor: Celjski mladinski center
mladi

Informacijska točka Europe Direct Savinjska je v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom v torek, 6. 2. 2024, uspešno izvedla Karierni sejem za mlade.

Dogodek, ki je za nekaj ur dvorano in atrij Celjskega mladinskega centra preobrazil v živahno stičišče mladih, željnih novih kariernih priložnosti, je bil zasnovan z jasnim ciljem: opolnomočiti mlade s predstavitvijo poklicnih poti, ki so jim na voljo tako v neposredni bližini kot tudi v širšem nacionalnem in mednarodnem prostoru. Mladim smo želeli ponuditi celovit vpogled v različne kariere in poklice, poudarjajoč pomembnost razumevanja lokalnega gospodarskega okolja ter možnosti, ki jih to okolje ponuja.

Dogodek se je pričel z uvodno predstavitvijo orodja Europass za pripravo življenjepisa, ki sta ga Špela Pogačnik Nose in Nejc Jensterle iz Centra RS za poklicno izobraževanje podrobno razložila obiskovalcem. Nadalje je Andreja Strmole iz ZRSZ predstavila omrežje EURES ter evropske zaposlitvene priložnosti, Miha Zimšek pa je predstavil delovanje Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije, ki služi kot povezovalni člen med izobraževalnim sektorjem in gospodarstvom in nudi mladim podporo pri kariernem načrtovanju, svetovanju o trgu dela in oblikovanju zaposlitvenih ciljev.

Po kratkem odmoru so mladi imeli priložnost iz prve roke izvedeti, kaj podjetja pričakujejo od svojih bodočih zaposlenih, kakšne so poti do uspeha in kako se spopasti z izzivi na delovnem mestu. Na pogovornem delu so se tako seznanili z izkušnjami in nasveti predstavnic dveh uspešnih podjetij. Nikolina Cizej, vodja kadrovsko splošne službe v podjetju CETIS d. d., in Petra Melanšek, direktorica družinskega podjetja Vivapen, sta poudarili pomen ključnih kompetenc, ki jih delodajalci iščejo pri zaposlenih, medgeneracijskega sodelovanja na delovnem mestu in podali nasvete za iskanje prve zaposlitve. Gospa Melanšek pa je pogovor zaključila še pomenljivo mislijo za mlade “Bodite samozavestni, a hkrati samokritični na svoji karierni poti.”

Približno 60 mladih udeležencev, med katerimi je bilo mogoče zaslediti dijake Ekonomske šole Celje ter udeležence projekta PONI – podjetno nad izzive, ki ga izvaja Razvojna agencija Savinjske regije (RASR), so z zanimanjem poslušali govorce in bili zadovoljni z bogato izbiro gradiv in s koristnimi informacijami, ki so jih z njimi delili govorki in prisotne organizacije, med njimi npr. Ljudska univerza Celje, Zavod RS za zaposlovanje, UPI – Ljudska univerza Žalec, Skupnost VSŠ, Mednarodna fakuteta za družbene in poslovne študije, Študentski servis Maribor, FURS, EUROPE DIRECT Savinjska ter Celjski mladinski center.

Več informacij o dogodku in fotografije najdete na spletni strani Celjskega mladinskega centra ali na Facebook strani Infopentlje oz. Facebook strani Celjskega mladinskega centra.