Neformalno izobraževanje / Vključenost

V Idriji smo z mladimi naslavljali izzive današnje družbe

22. 5. 2024 avtor: Mladinski center Idrija
mladi

Mladinski center Idrija je med 6. in 17. majem ponovno gostil mednarodno mladinsko izmenjavo. Na desetdnevni avanturi je 35 udeležencev iz Estonije, Italije, Španije, Češke, Bolgarije in Slovenije razbijalo stereotipe in rušilo tabuje. Da pa ne bomo sami dolgovezili, si spodaj preberite, kaj so za vas zapisali kar udeleženci sami.

Idrija je gostila mednarodne udeležence

Skupina 35 mednarodnih udeležencev se je udeležila izmenjave z naslovom It’s on you!, ki je sofinancirana s strani Evropske unije. Mladinske izmenjave omogočajo mladim iz različnih držav, da spoznavajo druge kulture in ustvarjajo nove spomine skozi različne projekte in aktivnosti.

Glavni cilji naše izmenjave so bili spoznati družbo in v njej prepoznati moč posameznika, ter kasneje ustvariti svojo lastno družbo in premagati različne izzive, ki se lahko zgodijo v novi, utopični družbi. Prav tako smo izboljšali našo ustvarjalnost, raziskovali naše kulturne raznolikosti ter premagovali stereotipe in razne družbene predsodke.

Udeleženci izmenjave smo vsak dan sodelovali v različnih aktivnostih tako v prostorih Mladinskega centra kot tudi zunaj po Idriji in njeni okolici. Največji izziv celotne izmenjave je bila tridnevna izkušnja v taborniški koči na Pšenku, v prelepih okoliških gozdovih Idrije. Tam je morala celotna skupina udeležencev ustvariti svojo novo družbo in z njo povezana pravila, napisati svojo ustavo, izbrati vodje, svojo religijo in to vse brez pomoči organizatorjev.

Ta izkušnja je bila še toliko težja, ker smo bili vse dni brez telefonov, tople vode in najpomembnejše – brez elektrike. Vendar nas vsi ti pogoji niso ustavili! Po kratkem premisleku smo se odločili, da nam je bolje brez telefonov. Primorani smo bili, da se več pogovarjamo, naučimo bolje komunicirati in se s tem kot skupina še bolje povežemo. Ni pa manjkalo niti petja, igranja na kitaro in namiznih iger.

Pomemben del programa izmenjave so bili tudi mednarodni večeri. Vsaka mednarodna skupina je pripravila in pri večerji predstavila svoje tradicionalne jedi, zvečer pa so ustvarili tudi svoj program, kjer so predstavili svojo državo in kulturo na zabaven in poučen način.

Jedli smo češki ‘bramboráky’, špagete ‘carbonara’ iz Italije, ‘tortille’ iz Španije, odlično bolgarsko musako in za posladek estonsko sladico ‘kama’. Plesali smo polko s Čehi ter horo z Bolgari. Vsi pa smo se tudi preizkusili v pravilni izgovorjavi estonskih besed, ter imeli kratko predstavitev italijanskih kretenj z rokami.

Povezali pa se nismo le med seboj temveč skozi različne izzive tudi s prebivalci Idrije. Najbolj zanimiv izziv je bil, ko smo udeleženci po skupinah prejeli eno jabolko, ki smo ga morali izmenjati za nekaj bolj vrednega.

Na koncu je prišla ena skupina nazaj z videorekorderjem, šotorom in vinom, druga s koščkom cinabaridne rude iz idrijskega rudnika, ostalim pa je uspelo izmenjati jabolko za različne stvari, od rož, majic do zdravil. Prebivalci Idrije so bili zelo prijazni in sprejemljivi, za kar se jim še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Celotna izkušnja je bila za vse udeležence enkratna in nepozabna, organizatorji pa se že veselijo naslednje izmenjave It’s on you!, ki bo v malo drugačni obliki spet naslednje leto. Ekipa, ki jo sestavljajo Miha Koblar, Jerca Korče, Sara Kogej, Marko Jerina, Karmen Strel, Sonia Monreal in fantastična kuharska mojstrica Patricija Horvat, so s pomočjo programa Erasmus+ ustvarili izjemno izmenjavo, ki bo ostala z nami za vedno.