Aktivno državljanstvo

V Mariboru še tretja skupnostna shramba

17. 6. 2024 avtor: MKC Maribor
kolaž fotografij z otvoritve skupnostne shrambe

Potem ko smo v Mladinskem kulturnem centru Maribor na pobudo magistrskih študentov sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru pred upravno stavbo MKC Maribor postavili prvo skupnostno shrambo, ki ji je sledila še skupnostna shramba na Studencih, je zdaj novo lokacijo dobila še tretja skupnostna shramba na območju Mestne občine Maribor. Nahaja se v Mestni četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci.

V okviru letošnjega programa Banka idej – lokalni sklad za mlade z idejami 2024, ki deluje pod okriljem MKC Maribor, smo podprli skupino mladih, ki so iniciativo »Vzemi ali deli« razširili še v Mestno četrt Brezje-Dogoše-Zrkovci in s simboličnim odprtjem postavljene shrambe uspešno izpeljali svoj projekt.

Iskreno upamo in si želimo, da naše skupnostne shrambe ostajajo aktivne, sprejete in napolnjene s strani lokalnih prebivalcev ter na voljo vsem, ki jih potrebujejo,”

Eva Žunec, samostojna strokovna sodelavka na MKC Maribor

Kaj je skupnostna shramba?

Skupnostna shramba je anonimna storitev, ki nudi nujne potrebščine osebam, ki živijo v kakršnem koli pomanjkanju. Ljudje, ki želijo pomagati, darujejo dobrine, medtem ko tisti, ki so v negotovem položaju, vzamejo, kar potrebujejo. To omogoča, da skupnost naredi razliko tam, kjer socialna država izostane.

Prva skupnostna shrambra na območju Mestne občine Maribor je pred upravno stavbo MKC Maribor zaživela na pobudo magistrskih študentov sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Projekt Vzemi ali deli so zasnovali študenti Nikita Pongračič, Stefani Branilović, Kaja Tome, Laura Glavač, Tjaša Glavač in Oliver Baklan.

Kaj se v takšni shrambi zbira?