Prostovoljstvo

V mestni občini Murska Sobota otvorili razstavo Naj prostovoljec

19. 1. 2022 avtor: Uredništvo
Razstava Naj prostovoljec

V sklopu diseminacijskih aktivnosti projekta #JoinUs (Erasmus+ Mladi v Akciji) so januarja 2022 uradno otvorili razstavo naj prostovoljcev v Mestni občini Murska Sobota. Razstavo so otvorili člani Društva kreativne mladine in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek. Razstava je na ogled v nekdanjih prostorih CSD Murska Sobota, na Slovenski ulici 44. S strani Mestne občine Murska Sobota so občane pozvali k ogledu razstave. Razstavo si je možno ogledati vsak delovnik med 8. in 16. uro.  

Župan je razstavo otvoril z besedami »Iskrena hvala mladi prijatelji za vse prijazne geste in dobra dela prostovoljstva!«, kar je kasneje tudi zapisal in delil na svojem Facebook profilu.

Na kratko o projektu #JoinUs

V okviru 10-dnevnih aktivnostih so mladi na pobudo Društva kreativne mladine in projektnih partnerjev (Seiklejate Vennaskond (Estonija), Centar za mlade Alarm Pazin (Hrvaška), Asociacija Tavo Europa (Litva), Kozgazdasagi Politechnikum Alternativ Gimnazium (Madžarska), Kultur & Art Initiative EV (Nemčija) in Asociatia Super Tineri(ASIRYS) (Romunija) pripravili mladinsko izmenjavo z naslovom #JoinUs, kjer so spoznavali pomen prostovoljstva, solidarnosti in primere dobrih praks v boju proti diskriminaciji. Mladinska izmenjava je bila izvedena julija 2021.

Mladi so spoznavali primere dobrih praks v prostovoljstvu vsake države udeleženke, obiskali so romsko naselje Pušča, kjer so pripravili športne igre na prostem in obiskali romske otroke; Dom starejših Rakičan, kjer so oskrbovancem pripravili krajši kulturni program s petjem, jih odpeljali na sprehod in v sodelovanju z RIS Dvorec Rakičan pripravili kreativne delavnice; Hišo Sadeži družbe Murska Sobota, kjer so spoznali medgeneracijsko sodelovanje, se preizkusili v pripravi kosila, kreativni delavnici in pripravi zdravih prigrizkov iz domačih zelišč, uredili so tudi zeliščni vrt in postavili nova igrala za otroke; mladi so s pomočjo dveh slovenskih plesalcev pripravili flash mob, ki so ga izvedli v Murski Soboti; obiskali so tudi Ljubljano; pripravili čistilno akcijo okrog Soboškega jezera in uredili prostor na Slovenski ulici 44 (Medgeneracijsko središče za razvoj podjetništva in društvenih dejavnosti), kjer so izpostavili vse dosedanje nagrajence županovih priznanj naj prostovoljcem. Mladi so bivali v mladinskem domu Hodoš, ki jim je ostal v zelo lepem spominu.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT. Projekt je bil podprt tudi s strani Mestne občine Murska Sobota in podjetja Lidl Slovenija.

Vir: Društvo kreativne mladine