Izobraževanje / Kultura

V prihodnjem šolskem letu bo na področju kulturno-umetnostne vzgoje v Sloveniji pestro

5. 7. 2023 avtor: Uredništvo
kulturno-umetnostna vzgoja

Prihodnje šolsko leto bo skladno s prizadevanji Ministrstev za vzgojo in izobraževanje ter kulturo in Zavoda RS za šolstvo kulturno-umetnostno obarvano. Kaj vse se obeta?

Ministrstvo RS za vzgojo in izobraževanje (MVI), Ministrstvo RS za kulturo (MK) in Zavod RS za šolstvo (ZRSS) si s skupnimi močmi prizadevajo za načrtovan in usmerjen razvoj kulturno-umetnostne vzgoje v Sloveniji, pri čemer so v tem tednu predstavile obširen napovednik kulturno-umetniškega dogajanja v prihodnjem šolskem letu.

Zavedajo se namreč, da je vključevanje otrok, mladih in strokovnih delavcev v različne kulturnovzgojne dejavnosti izjemno pomembno.

V sodelovanju s kulturnimi ustanovami in drugimi partnerji so pripravili napoved različnih nacionalnih dogodkov in projektov ter skupnih strokovnih usposabljanj za prihodnje šolsko leto. S tem želijo omogočiti lažje načrtovanje kakovostne kulturno-umetnostne vzgoje v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih (VIZ) ter za vse ciljne skupine – otroke, učence, dijake, strokovne delavce ter tudi starše in skrbnike.


Podporna okolja s področja kulturno-umetniške vzgoje ter pregled pomembnejših nacionalnih medresorskih kulturnovzgojnih projektov in dogodkov v šolskem letu 2023/24.


Podporna okolja s področja KUV

Kulturni bazar je dostopen preko spletnega portala https://kulturnibazar.si in predstavlja nacionalno središče KUV. Na tem portalu je mogoče pridobiti informacije o aktualnem dogajanju na področju KUV, napovedih strokovnih usposabljanj, ki jih pripravljajo v okviru projekta Kulturni bazar, ter usposabljanjih po posameznih področjih KUV.

Poleg tega portal ponuja informacije o novih projektih, programih, festivalih, akcijah in drugih dejavnostih s področja KUV, vključno z medresorskimi. E-Katalog ponudbe KUV in rubrika Gradiva sta prav tako dostopni na portalu, ki ponuja tudi informacije o sorodnih portalih in organizacijah.

Kulturni bazar je letni dogodek, namenjen predstavitvi raznolike ponudbe kulturno-umetnostnih dejavnosti za otroke, mlade in strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Na tem dogodku se srečujejo številni ponudniki kulturno-umetnostnih programov, ki predstavljajo svojo ponudbo, omogočajo izmenjavo izkušenj in mreženje med strokovnjaki na tem področju.

Medresorska platforma za kulturno-umetnostno vzgojo je prostor sodelovanja med različnimi institucijami in organizacijami, ki se ukvarjajo s kulturno-umetnostno vzgojo. Platforma omogoča povezovanje in izmenjavo znanja, izkušenj ter dobrih praks med deležniki, kar prispeva k krepitvi in razvoju kulturno-umetnostne vzgoje.

Nacionalni medresorski kulturnovzgojni projekti in dogodki v šolskem letu 2023/24

Festival Bobri je namenjen otrokom in mladim ter promociji kakovostnih gledaliških uprizoritev za otroke in mladino. Poteka na različnih prizoriščih po Sloveniji in ponuja pestro izbiro gledaliških predstav ter spremljevalnih dejavnosti.

Festival Dnevi poezije in vina je mednarodni pesniški festival, ki se odvija v mestu Ptuj. V sklopu festivala se odvijajo pesniška branja, literarna srečanja, pogovori s pesniki in druge kulturne prireditve.

Festival Mladi levi je mednarodni festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade. Ponuja raznolik program, ki vključuje gledališke predstave, plesne uprizoritve, performanse, delavnice in druge dogodke.

Festival Maribor Theatre Festival je mednarodni festival, ki predstavlja vrhunske gledališke uprizoritve iz Slovenije in tujine. Festival poteka v Mariboru in prinaša pestro izbiro predstav različnih žanrov in stilov.

Svet knjige je sejem knjig in učnih gradiv, namenjen predstavitvi in prodaji knjig ter pripomočkov za vzgojo in izobraževanje. Na sejmu sodelujejo založniki, knjigarne, avtorji in drugi ponudniki, ki prispevajo k raznovrstni ponudbi knjig za otroke, mlade in strokovno literaturo.

V poletnih mesecih se organizirajo številni tabori in delavnice za otroke in mlade na področju umetnosti, kulture, športa in znanosti. Ti tabori in delavnice omogočajo otrokom in mladim, da preživijo počitnice aktivno in ustvarjalno ter se naučijo novih veščin.

To so le nekateri primeri organizacij, dogodkov in projektov, ki prispevajo k razvoju kulturno-umetnostne vzgoje otrok in mladih v Sloveniji. Obstaja še veliko drugih organizacij in iniciativ, ki se ukvarjajo s to tematiko, zato je vedno dobro spremljati aktualne novice in dogajanja v svojem lokalnem okolju.

Kje pridobiti vse informacije?

Vse informacije o različnih kulturno-umetnostnih dejavnostih, projektih in dogodkih, ki jih podpirajo Ministrstvo RS za vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo RS za kulturo ter Zavod RS za šolstvo, so na voljo na portalu Kulturni bazar.

Portal Kulturni bazar služi kot nacionalno središče kulturno-umetnostne vzgoje in informira o aktualnem dogajanju, napoveduje strokovna usposabljanja, predstavlja nove projekte, festivale, akcije ter ponuja e-Katalog ponudbe kulturno-umetnostne vzgoje. Poleg tega portal Kulturni bazar nudi tudi informacije o sorodnih portalih ter gradiva, ki so koristna za vse deležnike na področju kulturno-umetnostne vzgoje.

Za boljše sodelovanje in izmenjavo znanja na področju kulturno-umetnostne vzgoje je vzpostavljena tudi Medresorska platforma za kulturno-umetnostno vzgojo (MPKUV). Ta platforma povezuje institucije in organizacije ter omogoča izmenjavo znanja, izkušenj in dobrih praks med vsemi deležniki, kar prispeva k razvoju in krepitvi kulturno-umetnostne vzgoje v Sloveniji.

Vir: Urad RS za mladino