Finance

V Srbiji poteka projekt DigitalVsCorrupt

22. 4. 2024 avtor: Združenje EPEKA
logotip

EPEKA Slovenija je partner pri projektu DigitalVsCorrupt, ki v tem tednu poteka pod okriljem EPEKA Srbija.

DigitalVScorrupt je projekt Erasmus+ CBY in WB, katerega glavni cilj je boj proti korupciji v EU in Zahodnem Balkanu (ZB) z digitalnimi orodji in opolnomočenjem mladih in ljudi v EU ter Zahodnem Balkanu (ZB).

Korupcija je kompleksen družbeni, politični in gospodarski pojav, ki vpliva na vse države. Korupcija spodkopava demokratične institucije, upočasnjuje gospodarski razvoj in prispeva k vladni nestabilnosti.
Korupcija napada temelje demokratičnih institucij, saj izkrivlja volilne postopke, izkrivlja pravno državo in ustvarja birokratsko močvirje, ki se ustvari le zaradi pridobivanja podkupnin.

Svetovna banka se s korupcijo spopada že desetletja, naloga organizacij civilne družbe in mladinskih organizacij je, da se spopadejo z enim najtežjih sovražnikov današnjega časa, da bi branili temeljne vrednote EU, kot so demokracija, pravna država, skupne vrednote, spodbujati aktivno državljanstvo in približati Svetovno banko EU.

Dejavnosti: srečanja, usposabljanja, nacionalne dejavnosti, mladinske izmenjave, konference in kampanje.

V okviru projekta izvajamo prvo izobraževalno aktivnost v Srbiji na temo korupcije v javnem sektorju.
Usposabljanje za mladinske delavce je inovativna in dokaj nova tema na področju mladinskega dela, vendar ključnega pomena za izgradnjo transparentnosti, integritete in odgovornosti. Cilj takšnih usposabljanj je opremiti udeležence oz. mladinske delavce z znanjem in orodji za prepoznavanje, preprečevanje in odzivanje na koruptivna dejanja.

Predavanja bodo obsegala:

1. Razumevanje Korupcije

2. Zakonodajni Okvir

3. Identifikacija in preprečevanje Korupcije

4. Orodja in Tehnike za Boj proti Korupciji

5. Protokoli za poročanje in odzivanje

6. Interaktivne metode usposabljanja

7. Evaluacija in nadaljnje Izobraževanje

Usposabljanje na temo korupcije mora biti nenehno posodobljeno, da ostane relevantno in učinkovito v spreminjajočem se pravnem in družbenem okolju. Dobro načrtovano in izvedeno usposabljanje lahko znatno pripomore k zmanjšanju korupcijskih dejanj in izboljšanju zaupanja v javni sektor.

Dejavnosti: srečanja, usposabljanja, nacionalne dejavnosti, mladinske izmenjave, konference in kampanje.

Cilji:

Projekt koordinira organizacija EPEKA Črna gora. Gostitelj je EPEKA Srbija. Več informacij na www.epeka.si in epeka@epeka.si.

*Projekt je financiran s strani EU programa Erasmus+.