Šport

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje mladim vračajo več možnosti gibanja v šolah

25. 4. 2023 avtor: Uredništvo

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje (MVI) se zavedajo, da sta šport in gibanje nujna za zdrav razvoj mladih.

Na ministrstvu so vztrajali, da ob reorganizaciji ministrstev področje športa mladih ostane v pristojnosti Ministrstva za vzgojo in izobraževanje. Umestitev rednega gibanja in športa v šolski sistem je namreč temelj zdravega razvoja posameznika in je ključna za privzgajanje zdravih navad mladine.

Mnogi strokovnjaki ugotavljajo in opozarjajo, da je imela epidemija covida velik vpliv na gibalno učinkovitost mladih in na njihovo splošno in duševno zdravje. Poleg tega vsako leto ugotavljajo, da se večina mladih po poletnih šolskih počitnicah v šole vrača slabše telesno pripravljena v primerjavi s koncem preteklega šolskega leta. To kaže in potrjuje, da je ravno šola tisti prostor, ki je ključen pri zagotavljanju dovolj gibanja za mladino.

Da bi nevtralizirali učinke epidemije in učinke sedečega načina življenja, ministrstvo pripravlja ukrepe, ki bodo omogočili dodate gibalne aktivnosti za mladino. Med njimi so:

Več o trenutnih in predvidenih ukrepih lahko preberete tukaj.

Ocenjujejo, da je ponudba programov, ki jih lahko ponudijo mladostnikom, pestra in vsebinsko bogata, in da bodo ostali zvesti športnim aktivnostim tudi po zaključku formalnega izobraževanja.

Vir: Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje