EU zadeve

“Vključite se in bodite del rešitve!”

10. 11. 2023 avtor: Uredništvo
ženska

Da morajo biti mladi aktivni državljani in s tem soustvarjalci prihodnosti, je v intervjuju poudarila Anja Košir, mladinska delegatka pri Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope. V intervjuju je pojasnila, kakšne naloge opravlja kot delegatka, kaj je omenjeni kongres in koliko je vedela o politiki, dokler se ni vključila vanjo. Priznava, da ni vedela veliko, a so jo vse pridobljene izkušnje pripeljale do dela, v katerem zelo uživa.

ženska
Anja Košir, mladinska delegatka pri Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope; Foto: osebni arhiv

Se lahko našim bralcem za začetek na kratko predstavite?
Z veseljem! Sem Anja Košir, aktivna državljanka z ljubeznijo do pametnih rešitev in trajnosti. Svojo pot sem začela v Mladem forumu SD, ki mi je dal izjemno platformo in znanje za delo. Posledično sem se pridružila Mladinskem svetu Slovenije, kot del Komisije za mladinske politike. Poleg politike sta podjetništvo in razvoj moja strast, iz katere je letos nastalo podjetje LovePets.eu, kjer z pomočjo nove tehnologije za produkcijo visokokakovostnih ekstraktov delamo prehranske dodatke za podporo zdravja živali. Trenutno opravljam magisterij na Ekonomski Fakulteti Univerze v Ljubljani. Letos pa imam kot mladinska delegatka privilegij zastopati slovenske barve pri Svetu Evrope.

Trenutno zasedate vlogo mladinske delegatke pri Kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope. Kako bi omenjeni kongres in njegove naloge na kratko predstavila nekomu, ki še nikoli ni slišal zanj?
Kongres lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope deluje kot posvetovalno telo, ki združuje predstavnike oblasti iz različnih držav članic. Njegova vloga je spodbujati demokratično lokalno samoupravo, okrepiti vlogo lokalnih oblasti, ter spodbujati sodelovanje med različnimi ravni oblasti. Kongres organizira razprave, konference in projekte, ki podpirajo izmenjavo izkušenj in dobre prakse med lokalnimi skupnostmi v Evropi.

Kdaj in zakaj ste se odločili, da se prijavite za vlogo mladinske delegatke?
Študentsko delo sem nekaj časa opravljala na področju kohezije in regionalnega razvoja, kjer sem dobila ogromno znanja in si precej razširila obzorje. Izjemno je, ko iz prve roke vidiš kako preko evropskih projektov in z evropskimi sredstvi dvigamo življenjski standard, ter skrbimo za socialno vključenost. Ko sem v roke dobila razpis, nisem niti dvakrat pomislila.

Kako pa poteka delo mladinske delegatke pri omenjenem kongresu? Koliko časa vam vzamejo obveznosti?
Menim, da delo delegata nosi težo, saj prenašamo in zagovarjamo stališča mladih na evropskem vrhu, ki so kasneje vključena v nove in obstoječe strategije. Delo predvsem zajema implementacijo projekta, raziskavo in poročanje. Skozi mandat implementiraš projekt, ki vključuje vrednote Evropske unije in povezuje aktivno participacijo na lokalnem in regionalnem nivoju. Delegati držav članic skozi leto med seboj precej komuniciramo in se dopolnjujemo, kar je ključno pri predaji zaključnih ugotovitev Kongresu. Moj projekt še vedno poteka, tako da se ga lahko celo udeležite. Z Mladinskim svetom Slovenije smo pričeli izvajati delavnice v izobraževalnih ustanovah, prav tako pa načrtujemo okrogle mize z deležniki na temo ekonomske rasti in varnosti okolja, globalnih izzivov, digitalne transformacije in AI ter varnosti in solidarnosti. Delo je sicer obsežno, vendar v njem izjemno uživam!

Konec oktobra je v Strasbourgu potekalo zasedanje kongresa – kako poteka zasedanje in kakšna je bila vaša vloga na zasedanju?

Zasedanje je potekalo od 24. do 26. oktobra, vendar pred samim zasedanjem tri dni potekajo priprave. Mladinski delegati se pripravljamo na zaključno poročanje v Zbornici lokalnih in regionalnih oblasti, predstavitvijo izbranih projektov v Hemiciklu Evropskega parlamenta in potencialne intervencije med zasedanji. Mladinski delegati so me izbrali za poročevalca v Zbornici regij, kjer sem imela govor o pomembnosti doseganja ciljev trajnostnega razvoja (SDGs) skozi implementacijo na večih nivojih upravljanja. Po domače, kako pomembno je, da se med seboj povezujejo lokalne, regionalne in nacionalne oblasti med doseganjem trajnostnih ciljev.

Nam lahko zaupate, o čem je tekla beseda na zasedanju?
V Zbornici regij je beseda o vlogi regij pri energetskem prehodu in doseganju ciljev trajnostnega razvoja, v Zbornici lokalnih oblasti je beseda predvsem tekla o spremljanju Evropske listine o lokalni samoupravi v različnih regijah. Na plenarnem zasedanju smo se dotikali tem pomembnosti transparentnosti in svobode medijev, ter institucionalno vključevanje mladih odločevalcev, kot gonilne sile za doseganje sprememb. Beseda je prav tako tekla o nasilju nad izvoljenimi predstavniki regij. Njihove zgodbe so me precej pretresle, tu imamo veliko prostora za izboljšavo.

Kakšne izkušnje in znanje vam je prinesla vloga mladinske delegatke?
Izkušnja je izjemna, delo z mladimi odločevalci je zame tisto zaradi česar se vedno znova vračam. Predvsem pa sem izboljšala razumevanje o delovanju lokalnih in regionalnih oblasti, njihove medsebojne komunikacije, kako pomembno je da so kanali učinkoviti in transparentni, kaj nas čaka pri zelenem prehodu in kako ključno vlogo imamo mladi pri zagotavljanju njegovega uspeha. Vem, da se to ponavlja v nedogled, pa vendar z dobrim razlogom.

Kaj bi svetovali mladim, ki bi se radi angažirali na področju aktivnega državljanstva?
Priložnosti je malo morje! Začnete lahko na lokalni ravni, v občinah, mladinskih centrih, raznih organizacijah. Velikokrat dobim vprašanje: “Kako in kje začeti, če nimam znanja iz politike?” Iskreno, tudi jaz ga nisem imela! Beseda politika ima velikokrat zastrahujoč prizvok med mladimi, pomembno pa je, da se zavedamo, da smo mi tisti, ki jo kreiramo. Vsak od nas je aktiven državljan, saj tako ali drugače prispeva k oblikovanju družbe, zato naj tu ne bo straha pred začetkom. Vse, kar potrebuješ, je že v tebi! Zanimanje za določene teme in problematike, želja po varnosti in napredku – to je tisto, kar te dela aktivnega državljana, ne pa fakulteta ali naziv. Mladinski svet Slovenije je primer izjemne organizacije, kjer se združujejo različni pogledi in se oblikuje skupna politika mladih.

Bi bralcem mogoče sporočili še kaj?
Ne spite na pomembnosti politik zelenega prehoda in težav, s katerimi se soočamo zaradi podnebne krize! Vključite se in bodite del rešitve!