Digitalizacija

Vpliva spleta na samopodobo mladostnikov

23. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Nezadovoljstvo z zunanjo podobo je sicer del odraščanja, mladostniki pa so se vedno primerjali z določenimi idoli in zvezdniki, a zaradi lahko dostopnih vsebin, ki so konstantno na voljo, so mladi danes bolj izpostavljeni nerealnim lepotnim standardom.

Center za varnejši internet Safe.si je letos v začetku leta med dijaki in osnovnošolci v zadnji triadi izvedel raziskavo o tem, kako spletne objave vplivajo na počutje mladostnikov. Raziskava je pokazala, da imajo na mlade največji negativni vpliv situacije, kjer se počutijo izključeni iz družbe in pa vpliv na njihov zunanji izgled.

Spletne vsebine, ki so mladim konstantno dostopne, so pogosto zelo osredotočene na zunanji videz in čeprav se mladi zavedajo, da so slike spletnih vplivnežev pogosto obdelane in ne odsevajo realne situacije, se 45% mladostnikov primerja že v osnovni šoli. V srednji šole je odstotek mladih, ki se z njimi primerja še višji, in sicer 59%. Nedavna raziskava je pokazala, da 1/3 slovenskih dijakinj in ¼ učenk zadnje triade osnovne šole razmišlja celo o plastični operaciji.

Na internetu so mladostniki izpostavljeni nemogočim lepotnim standardom in idealiziranim podobam ljudi in njihovih življenj. Ko spremljajo objave drugih na spletu, tudi svojih prijateljev, se mladostnikom pogosto zdi, da so življenja drugih boljša od njihovega. Več kot polovica se jih tako strinja, da bi te slike morali označiti za neresnične, posledično se mladi ne bi počutili slabo, ker nimajo takega videza.