Zabava in prosti čas / Zdravje

Z DrogArtom o nočnem lajfu v Mariboru

15. 5. 2024 avtor: Drogart
mladi

V petek, 26. 4. 2024, je v Mariboru, v Gramofonoteki, potekal dogodek Nočni lajf v Mariboru v sklopu Evropskega tedna mladih. Organiziran je bil s strani DrogArt prostovljk_cev s pomočjo njihovih mentoric.

Popotovanje skozi dogodek se je začelo z okroglo mizo z lokalnimi in tudi ne tako lokalnimi organizatorkami_ji dogodkov, artistkami_i, kolektivi in organizacijami. Glavne teme pogovora so bili: dogodki, ki bi si jih želeli v Mariboru in ustvarjanje varnega prostora za žuranje, pogovarjali pa so se tudi, kako biti zavestno aktiven v nočnem življenju.

Dogodek je moderirala Zala Romih, Neja Lah pa je bila obiskovalkam_cem ves čas na voljo, če bi kdo doživel_a kaj neprijetnega in potreboval_a osebo za pogovor. Dogodek so soustvarile_i še Ajla Mori Kramer, Eva Remi Reponj, Izak Pučko s podporo Mateje Mlinarič in Sanje Kranjc. Čudovite fotografije pa so plod dela Eve Božič.

Okrogla miza

Na okrogli mizi so se pridružile_i Urban Senekovič (YNGFirefly) in Jure Meglič, člana zasedbe .travnik; Pavla Zabret in Dijana Džamastagić iz kolektiva RejvUtopija; Anja Zagorc, dj-ka in sovodja Eksperiment Bara, ter Nina Kitel iz Kluba mariborskih študentov.

govorke_ci na okrogli mizi in moderatorka
Govorke_ci na okrogli mizi in moderatorka; Foto: Eva Božič.

Okrogla miza je naslavljala pomembne teme o nočnem življenju, ker pa so gostje_i iz različnih področji, so obiskovalce_ke vodile_i v zanimive razprave in zaključke. Pomembno je da so se pogovori na temo nočnega življenja sploh začeli, to je bil eden izmed glavnih ciljev dogodka. Gosti_je okroge mize in prav tako obiskovalke_ci pa so se povezale_i in se spoznale_i z novimi informacijami glede varnosti v nočnem življenju, kako odreagirati na morebitno nadlegovanje, in kako preprečiti da do česa takšnega pride.

Debata pa je tekla tudi o morebitnih rešitvah za določene stiske organizatoric_jev dogodkov samih. Stkale pa so se tudi nove vezi, ki bodo v prihodnosti ustvarile pomembna sodelovanja med nekaterimi organizacijami oziroma kolektivi iz okrogle mize.

Po kratkem oddihu je Žiga Valh na kitaro zaigral avtorsko pesem in s tem prijetno popeljal v drugi del naše poti – razstavo DrogArtovih mladih umetnikov.

Žiga Valh na kitari
Žiga Valh na kitari, Foto: Eva Božič.

Razstava

Razstavljalci so izbrali oziroma ustvarili dela na temo aktivizma v (nočnem) življenju s podnoto doživljajev življenja s polno paleto različnih barv in občutij. Med njimi so tako prisotne tudi stiske. Podali pa so tudi lepo noto, da nas ta doživljanja naj ne bi obračala drug_a proti drugemu_i in nas odtujevala, temveč raje povezovala.

Saj nihče od nas ni prikrajšan, ko pride do negotovosti prihodnosti – tako imenovanega kaosa življenja. Namesto da se poskušamo zamotiti z iluzijo primerjanja druge_ga z drugo_im, se raje poprimimo za roke in zaplešimo v vsej naši raznolikosti in enakosti, ki nam ju ju podaja življenje samo. Morda nam tako skupaj uspe odkriti red v kaosu.

štiri avtorska dela mladih umetnikov, fotografija z razstave
Štiri avtorska dela mladih umetnikov, Foto: Eva Božič.

Razstavljali so Enej Hudej – Endej, Vasja Timofeev Volkov in Žiga Valh.

Kurator razstave Endej je še na začetku svoje umetniške kariere, kljub temu je že uspešno sodeloval na večih razstavah in pridobil pomembne izkušnje s katerimi vodi tokratnjo razstavo. V umetnost se je podal, ker ga zanima način izražanja, ki gre preko meja besed. Njegovi najbljižji tehniki izražanja sta umetniška grafika visokega tiska in sklikarstvo z akrilnimi barvami. Trenutno obiskuje 2. letnik Likovne pedagogike v Mariboru.

Vasja Timofeev Volkov zase pravi, da pretaka iz občudovanja in poigravanja skozi različne umetniške stile in še zmeraj išče svojo pot. Meni, da se nikoli ne bo zares ustalil, saj mu je ravno fluidnost v oblikovanju tisto, kar ga pritegne vedno znova. Kot ustvarjalec ter pripadnik družbe, čeprav odklonski, je ljubitelj raznolikih umetniških izdihov. Pripravil je tudi celostno grafično podobo dogodka.

Žiga Valh je umetnik, ki ga navdihujeta narava in psihadelične vsebine. Risbe ustvarja po lastnem občutju in po tem, katera barva ga pokliče. Ne ukvarja s teorijo, temveč s trenutnim razpoloženjem in iz tega črpa svoj navdih. Sočasno je tudi glasbenik, multinštrumentalist, v glavnem pa kitarist in kantavtor. Igral je v večih rock skupinah, pa glasba ga spremlja že od otroštva in ji je popolnoma predan.

Infotočka

Ves čas dogodka je bila obiskovalkam_cem na voljo infotočka DrogArtovih programov Pleši z glavo in Izberi sam, kjer so mladinski_e delavci_ke delil_e materiale in informirale_i o zmanjševanju tveganj na področju uporabe alkohola in drugih psihoaktivnih substanc, o varni spolnosti, komunikaciji, konsenzu ter poleg tega bile_i na voljo za pogovor o našem delu, DrogArtu, pomenu mladinskega dela, prostovoljstva, aktivacije ter svojih lastnih izkušnjah pri vsem tem.

informativni materiali na mizi, ki služi kot infotočka
Informativni materiali na mizi, ki služi kot infotočka; Foto: Eva Božič.

Zadnji postanek na tem prelepem in poučnem popotovanju pa je bil B2B z DJ-ko Housewife, sicer poznano pod imenom Natalija Tetičkovič Bogataj, vodja mariborske DrogArt enote ter vodja DrogArtovega programa Izberi sam in njenim bratom, DJ-em Deanom.

DJ-ka za mešalno mizo, zadaj se vidijo gramofonske plošče v lokalu Gramofonoteka
DJ-ka za mešalno mizo; Foto: Eva Božič.

“Kot ena izmed jedrne ekipe organizatork_jev dogodka lahko povem, da je na meni pustil velik in prečudovit pečat. Uspele_i smo ustvariti dogodek, ki združuje ljudi, odpira pomembne pogovore polne informacij. Dal je luč in besedo mladim ustvarjalkam_cem, članicam_om kolektiva, organizatorkam_je, torej kar nekaj sokreatoricam_jem mariborske žurerske scene. To je dogodek, ki nam je dal vpogled na drugo stran nočnega življenja in pokukal za včasih sicer bolj zaprta vrata soustvarjanja le-tega. Odprti, iskreni pogovori so ponudili rešitve in odgovore na razna vprašanja in dileme. Na koncu pa smo se seveda prepustil toku in našim nahranjenim dušam dali prosto pot v prečudovitih ritmih elektronike.”

Zapisala Eva Remi Reponj, fotografije Eva Božič.

logotip "sofinancira Evropska unija"
logotip "evropski teden mladih"
logotip "movit"