Vključenost

Z mladimi za mlade – tečaj slovenskega jezika za ukrajinske otroke

7. 9. 2022 avtor: Mladinski center Ormož

Kot številni drugi kraji po Sloveniji se tudi Ormož z okolico sooča z novimi izzivi, ki so nastali zaradi vojne v Ukrajini. Matere z otroci in mladimi so si v njihovem lokalnem okolju poiskale zatočišče. Da jim olajšajo vključevanje v novo sredino, so tekom leta organizirali že kar nekaj podpornih aktivnosti in dogodkov. Na Ljudski univerzi Ormož je bil izveden 30-urni začetni tečaj slovenščine za tujce, ki so ga financirale Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž. Sledila je nadgradnja z jezikovnim tečajem Uporabna slovenščina za ukrajinsko govoreče. 50-urni tečaj je financiral Zavod RS za zaposlovanje. Obeh tečajev se je udeležilo skoraj 40 udeležencev.

Ljudska univerza Ormož z enoto Mladinski center Ormož se je tudi drugače aktivno vključevala v oblikovanje ponudbe za vse generacije beguncev. Pri tem je sodelovala z drugimi organizacijami ali samostojno izvajala pripravljen program, namenjen predvsem lažji integraciji vseh generacij beguncev v lokalno skupnost. Kot posledica dobrega sodelovanja in maksimalne angažiranosti so organizirali ukrajinski večer, s katerim se je skupina priseljencev zahvalila domačinom za topel sprejem in pomoč, ki so je deležni. Krajšemu kulturnemu programu, video ogledu ukrajinskih znamenitosti in predstavitvi mesta Harkov, je sledila še pogostitev s slastnimi tradicionalnimi ukrajinskimi jedmi.

Ukrajinski otroci in mladostniki so prejšnji teden ponovno sedli v šolske klopi. Z željo, da omilijo jezikovne bariere, so v Mladinskem centru Ormož na pobudo ukrajinskih mam organizirali tečaj slovenskega jezika za šolajočo mladino. Mladim, ki so se jeseni vrnili k pouku, so pripravili zabaven, atraktiven, predvsem pa sproščen urnik delavnic, ki so jih izvajali mladi prostovoljci iz okolice. Udeleženci, razdeljeni v dve starostni skupini, so se tečaja udeleževali tri krat tedensko v prostorih Mladinskega centra Ormož. Preko spoznavnih in družabnih iger, ustvarjalnih aktivnosti, kuhanja, izzivov na terenu in ogledu krajše slovenske serije so osvajali nove besede in krepili svoj besedni zaklad.