Neformalno izobraževanje

Za nami je zadnja okrogla miza mladih o trajnostnem razvoju

23. 6. 2023 avtor: Inštitut ASEF

Cilji trajnostnega razvoja: med utopijo in realnostjo III

V sredo, 14. junija, je Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) organizirala tretjo in hkrati zadnjo letošnjo interdisciplinarno okroglo mizo v okviru Tutorstva ASEF. Na okrogli mizi je beseda tekla o delu štipendistov in štipendistk ASEF v sklopu tutorskih skupin, ki so obravnavale enega od ciljev trajnostnega razvoja, kot jih opredeljujejo Združeni narodi (ZN). 

Štipendiste in goste okrogle mize je pozdravil dr. Rok Sekirnik, vodja Tutorstva ASEF. V svojem uvodnem nagovoru je poudaril, da Tutorstvo ASEF doprinese ciljem, ki so skupni vsem narodom. Izpostavil je, da raziskovalno delo tutorskih skupin ne ostane v momentu, ga tudi zapišemo, da lahko služi kot navdih za naslednje generacije. Ob zaključku govora je predstavil zbornik z naslovom “Mesta prihodnosti”, ki vključuje prispevke tutorjev in tutorirancev Tutorstva ASEF 2021/2022. 

dr. Rok Sekirnik
dr. Rok Sekirnik

Na okrogli mizi so z ugotovitvami, do katerih so prišli med tutorskimi srečanji, sodelovali mladi člani skupnosti ASEF iz petih tutorskih skupin:  

Mladi znanstveniki so delili svoje misli glede izzivov, ki so jih preučevali tekom letošnjega tutorskega programa. Prisluhnili smo tematiki licenciranja v farmaciji, zelenega prehoda, prenosa znanja in dobrih praks med državami, pomembnosti etike v zdravstvenem sistemu, ESG dejavnikov v podjetništvu in pristranskosti računalniških modelov. Ob koncu okrogle mize pa so tutoriranci poskušali z znanjem iz lastne stroke poiskati rešitve za izzive druge stroke, s čimer smo se še enkrat prepričali, da reševanje izzivov na področju trajnostnega razvoja ni mogoče brez interdisciplinarnega sodelovanja. 

Okroglo mizo je povezovala Neža Borkovič, voditeljica na Valu 202.


ASEF tutorski program

Tutorstvo ASEF je program, ki zajema delo z mladimi člani skupnosti ASEF v manjših skupinah v obliki samostojnega raziskovanja, razpravljanja in pisanja prispevkov na družbeno aktualne teme, kar vodijo tutorji po posameznih področjih.


Dogodek se je organiziral s podporo Urada RS za mladino.