Prostovoljstvo

Zaključek prostovoljskega projekta Respect the past & build bridges of the future

14. 9. 2023 avtor: Mladinski center Idrija
prostovoljski projekt

V preteklem tednu smo v Mladinskem centru Idrija končali s solidarnostnim projektom Respect the past & build bridges of the future, na katerem je sodelovalo 20 prostovoljcev Evropske solidarnostne enote iz 10 držav. V slabih treh tednih smo skozi razno razne aktivnosti poskrbeli za kar nekaj izboljšav v lokalni skupnosti.

Projekt se je osredotočal na to, kako lahko mi kot posamezniki prispevamo h krepitvi skupnosti. Le to smo udejstvovali skozi različne aktivnosti, ki smo jih izvajali v samem lokalnem okolju. Skupaj smo se lotili obnove mostu pri osnovni šoli Idrija in restavrirali vrata na stari rudarski hiši Giser. Sodelovali smo skupaj z Društvom Idrija 2020 in Krajevno skupnostjo Idrija, ki sta nam bila v veliko pomoč pri sami organizaciji in izpeljavi vseh aktivnosti.

Skozi projekt smo doživeli toliko zgodb, nasmehov, spominov, novih poznanstev. Predvsem pa ogromno solidarnosti, teptanja stereotipov, spoznanj o družbi in o nas samih.

Če bi strnili aktivnosti zgolj v formalno obliko, bi zapisali:

Vsi, ki smo bili del zgodbe prostovoljskega projekta, “Respect the past & build bridges of the future” pa vemo, da smo z našimi aktivnostmi:

Hvala prostovoljcem, ki so nas povezali ter nas utrdili tudi v prepričanju, da s sodelovanjem lahko spišemo res lepe zgodbe.

Sestavek, ki najlepše opiše našo skupno izkušnjo:

“… navsezadnje je vsako prizadevanje v življenju zelo podobno brušenju. Začetek je lahko grob in neprijeten, ampak z malo truda lahko vse zgladiš in narediš lepo.”

Hvala vsem, ki ste bili del te lepe 21 dnevne zgodbe.

Več o projektu si lahko preberete na https://www.mcidrija.si/

* Projekt sofinancira Evropska unija – Evropska solidarnostna enota