Aktivno državljanstvo

Zanima nas tvoje mnenje o šolskih obveznostih

15. 4. 2024 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
noge

Koliko dnevne energije ti vzame šola? Kaj te v šoli veseli in kaj straši? Če bi lahko sam_a ustvaril_a svoj urnik: katere predmete bi dodal_a? To je nekaj vprašanj iz aktualne ankete U-Report na temo šolskih obveznosti, v kateri lahko otroci in mladi podate svoje mnenje.

Brez skrbi, vprašanja ti bodo vzela samo par minut in niso tako težka kot tista v šoli.

Kako se otroci in mladi soočajo s šolskimi obveznostmi, kje vidijo največje izzive, kaj pogrešajo in kakšne so njihove potrebe – vse to nas zanima v novi anketi UNICEF-ove platforme za participacijo mladih – U-Report. Ta deluje preko preko priljubljenih aplikacij za klepet – Viber, Whatsapp, Instagram in Facebook messenger. Rezultate anket je mogoče spremljati na povezavi. Odgovori se generirajo v realnem času.

V 99 državah sveta deluje že več kot 34 milijonov U-Reporterjev. Pridružiš se jim lahko anonimno in brezplačno na povezavi. Vsak mesec boš v klepet prejel_a novo kratko anketo na zanimivo temo. Na aktualno anketo lahko odgovoriš tudi tako, da U-Reportu Slovenija preko klepeta pošlješ ključno besedo ANKETA.

Otroci in mladi ste temo šolskih obveznosti izbrali sami, kar kaže na to, da se vam zdi pomembna in si o njej želite spregovoriti. Hkrati pa podatki kažejo, da je šola tudi ena od tistih tem, o kateri se ne morete ali ne upate pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi (ZPMS in Tom telefon, Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih?, 2023). Zato je še toliko bolj pomembno, da prisluhnemo vašim odgovorom.

Anonimizirane odgovore te ankete bomo posredovali Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Naj bo tvoj glas slišan!

*U-Report Slovenija deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, s sofinanciranjem ministrstva za digitalno preobrazbo in s podporo članov uredniške skupine, imenovane U-Skupina, v kateri so zastopani tudi otroci in mladi.

Rezultati anket odražajo mnenja, ki so jih posredovali U-Reporterji in niso reprezentativni za otroke in mlade po vsem svetu ali za posamezno državo oz. regijo. UNICEF Slovenija si prizadeva okrepiti glas otrok in mladih, zato lahko preko U-Reporta posredujejo svoje izkušnje in stališča. U-Report pri pridobivanju mnenj ne uporablja statističnih metod za reprezentativnost vzorca. Priporočeno je, da se rezultati anket uporabljajo kot dodaten vir, ki podkrepi statistično zanesljivejše metode zbiranja podatkov.

Vir fotografije: Freepik (avtor: lookstudio)