Zabava in prosti čas

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: David Gullon, Zavod Nefiks

3. 9. 2019 avtor: Uredništvo

Zavod Nefiks je nevladna mladinska organizacija s sedežem v Ljubljani. S številnimi projekti in klubi po Sloveniji, sodelovanji z drugimi nevladnimi organizacijami ter odločevalci pa deluje tudi na nacionalnem nivoju. Poslanstvo Zavoda Nefiks je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju, predstavljanju in promoviranju neformalno pridobljenega znanja in kompetenc. Izvajajo različne promocijske dejavnosti neformalno pridobljenega znanja in organizirajo številne izobraževalne dogodke kot so tečaji, seminarji ali delavnice z namenom dviga kompetenc, razvoja zaposlitvene pismenosti in spodbujanja podjetništva pri mladih.

David je prostovoljec na Zavodu Nefiks v sklopu programa prostovoljstva “Spanish sLOVEnia”, financiranega iz programa Evropske solidarnostne enote. Kot španski govorec je sodeloval v španskem jezikovnem klubu, mladim predstavljal ESE prostovoljske priložnosti, sodeloval na več festivalih, soorganiziral španski jezikovni tabor ter deloval v Mladinskem centru Vič. Pri tem je namen njegovega delovanja tako pomoč Zavodu Nefiks pri uresničevanju poslanstva kot tudi krepitev organizacijskih, digitalnih in jezikovnih kompetenc skozi učno izkušnjo.

»Pred prihodom v Ljubljano so me ljudje spraševali, zakaj Ljubljana in kaj bom tu delal. Težko sem odgovoril na ta vprašanja. Čeprav sem vedel za kaj gre v projektu, nisem imel jasne predstave kaj bom konkretno počel tukaj. Zdaj, po petih mesecih kot prostovoljec ESE v Nefiksu še vedno ne znam razložiti vsega, tukaj je vsak teden drugačen. Lahko pa zagotovim, da je celotna izkušnja popolnoma neverjetna. Že od samega začetka sem se v Sloveniji počutil resnično prijetno in si kljub neizgovorljivi slovenščini trenutno ne predstavljam, da bi “dober dan” spregovoril v drugem jeziku. Čeprav so včasih kulturne razlike očitne, je lažje, ker sem obkrožen s ljudmi, ki mi pomagajo, ne samo v pisarni, ampak tudi izven nje.

Vzelo mi je kar nekaj tednov, da sem popolnoma razumel, katere naloge bom opravljal kot prostovoljec. Po začetnem spoznavanju z Nefiksom in projekti, sem prevzel razburljive naloge kot vodja španskega kluba, igranje z otroki v MC Vič in snemanje vloga. S tem sem spoznal, kako enostavno je govoriti materni jezik, a kako težko in smešno ga je učiti. To je bil šele začetek moje učne izkušnje. Ko sem se v Nefiksu bolj »udomačil«, so se moje naloge spremenile. Pomagal sem pri pripravi promocijskih načrtov festivalov in urejanju družbenih medijev, pisanju člankov in učenja osnov objavljanja na spletni strani ali do pripovedovanja o mojih izkušnjah v srednjih šolah. Ena od stvari, v katerih sem zelo užival, je bila udeležba na španskem poletnem taboru. Zame je to vse novo. Pred nekaj meseci si nisem mogel niti predstavljati, da soustvarjam tovrstne vsebine. Ugotovil sem celo, da pri delu zelo uživam. Pred prihodom v Slovenijo nisem vedel ničesar o organizaciji, dejavnostih za mlade ali kako se uči španščina. Sploh nisem vedel kako deluje Instagram in kar malo me je bilo sram, ko sem moral govoriti v angleščini.

Zdaj, skoraj na polovici te izkušnje se zavedam koliko sem se naučil pri delu in v vsakdanjem življenju v Ljubljani. Spoznal sem kako zelo se spreminjam in kako zelo sem se navadil na življenje v tujini. Meseci so minili kot sekunde in ko pomislim, da bom tu le še 7 mesecev, čutim potrebo, da uživam vsako minuto, nadaljujem z učenjem in odkrivanjem Slovenije. Ko si vzamem čas za razmislek, se počutim resnično srečnega, da sem se odločil za to pot in vidim kakšno srečo imam, da jo lahko živim.”