Podjetništvo

Žiga Vavpotič: Živi in pusti sled

25. 9. 2018 avtor: Uredništvo

Le kdo od mladih ne pozna aplikacije govoreči Tom (Talking Tom), legendarnega mačka, ki je navdušil ves svet? Žiga Vavpotič, predsednik upravnega odbora podjetja, ki pripravlja zabavne aplikacije za mobilne telefone ter soustanovitelj Zavoda Ypsilon, v okviru katerega deluje že precej znan projekt Simbioz@, je prepričan, da se “vse začne in končna pri nas samih”.

Mladost je norost, čez vodo skače, kjer je most, pravi ljudska modrost. 

Naravna logika je na strani mladih, tudi čas je njihov zaveznik, seveda ob upoštevanju (zaenkrat) neizogibnega dejstva, da mladi postanejo nekoč stari. 

Na mladih svet stoji, pravim danes in si želim, da bom mlade vedno slišal in razumel! 

Pri dvajsetih letih sem mislil, da razumem cel svet. Pri triintridesetih ugotavljam, kako malo vem in da je vsak dan priložnost, da se nekaj naučim. 

Zadnja je na seznam učenja dodana kitajščina. Verjamem, da modrost pride z leti (iz izkušenj pa vem, da ne pri vseh), zato ne bi rad modroval. Če me sprašujete za nasvet, potem bi rekel, preprosto: Potujte, tvegajte, učite se jezikov, sodelujte in kar se mi zdi dandanes ključno – bodite odgovorni! 

V mojem idealnem svetu so mladi in stari, ki jih raje poimenujem modri, zavezniki. Kdo, če ne oni, kdo, če ne vnuki in stari starši. V mojem svetu ne obstaja strank upokojencev, pa tudi ne strank mladih. Obstajajo medgeneracijska sodelovanja, obstaja delati dobro, obstaja prispevati in se boriti za večje ideale, kot je posameznik. 

Če bi bil mlad (včasih se sicer požvižgam na definicije), bi se danes vprašal – kaj lahko storim sam, da bomo imeli boljši, bolj idealen svet. Nikoli nisem verjel, da je kazanje s prsti na druge najboljša rešitev za prihodnost. Vse se začne in konča pri meni je modrost, ki mi je v življenju vedno prišla prav. 

Žiga Vavpotič