Zabava in prosti čas

Zimske počitnice letos zgodnje

2. 2. 2023 avtor: Matic Gorenc

V vzhodnem delu države so se zimske šolske počitnice za osnovnošolce in dijake že začele, v zahodnem se bodo začele prihodnji teden. Ampak zakaj so počitnice letos tako zgodaj?

Ministrstvo za izobraževanje se je za ta ukrep odločilo zaradi Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo potekalo v Planici od 21. februarja do 5. marca 2023. Turistični sektor na Gorenjskem in širše namreč pričakuje velik obisk turistov iz tujine, poleg tega pa bo na prvenstvu sodelovalo okoli 1200 udeležencev in 1500 predstavnikov medijev. Ocenili so, da nimajo dovolj kapacitet, da hkrati nastanijo tuje turiste in Slovence, ki se med počitnicami odpravijo na smučišča, zato so zaprosili za premaknitev zimskih počitnic.

Tako so se v vzhodni Sloveniji zimske počitnice začele že 30. januarja, manj kot en mesec po novoletnih, na naslednje počitnice pa bodo morali tamkajšnji šolarji čakati do 27. aprila, torej skoraj tri mesece. Pojavljajo se dvomi glede te neenakomerne razporeditve počitnic, pomembnega obdobja počitka za učence, in njenega vpliva na kakovost učnega procesa. Z  njo zadovoljni niti ravnatelji šol.

Ministrstvo pa naj bi že prejelo pobudo, da ta termin počitnic postane stalen, bolj naj bi ustrezal smučarskemu turističnemu sektorju. Odločitev o tem še ni bila sprejeta, bo pa zanimivo videti, če bo ministrstvu prioriteta ugajanje gospodarstvu ali enakomerno  razporejene počitnice za učence.

Zaradi teh premikov bodo kasneje tudi informativni dnevi na srednjih, višjih in visokih šolah. Potekali bodo v petek in soboto, 17. in 18. februarja. Premaknil se bo tudi začetek poklicne mature in zaključnega izpita v zimskem roku na 13. februar 2023.