Angažiraj se / Kultura

Živel strip! Živela animacija!

17. 2. 2023 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

V Mariboru si lahko do tega petka, 17. 2. 2023, vsak dan med 13.00 in 18.00 v OBRATU – prostoru umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9, ogledate razstavo »Živel strip! Živela animacija! 23, Timon Leder in Romeo Toffanetti: Pogled v prihodnost«. To je prva razstava v novih prostorih Pekarne Magdalenske mreže, ki so namenjeni participaciji mladih ter umetniškim dejavnostim.

Razstava je del izobraževalno-razstavnega projekta »Živel strip! Živela animacija!«, ki ga že osemnajsto leto izvajajo revija Stripburger in festival Animateka iz Slovenije ter združenje Viva Comix iz Italije. Gre za natečaj za strip in animacijo za učenke_ce in dijake_inje iz Slovenije ter Furlanije – Juliske krajine.

Na razstavi spoznamo dela dveh avtorjev, slovenskega in italijanskega, ki sta letos v središču projekta Živel strip! Živela animacija!, njuno delo pa hkrati služi kot navdih mladim ustvarjalkam_cem na natečaju. Domače barve zastopa Timon Leder, avtor več animiranih filmov, iz sosednje dežele pa prihaja Romeo Toffanetti, prekaljeni risar, slikar in režiser, znan predvsem po svojih znanstvenofantastičnih stripovskih delih. Na razstavi predstavljeno delo obeh avtorjev deloma druži tematiziranje prihodnosti, obenem pa ne manjka referenc na tukaj in zdaj.

Prvi del razstave razkriva proces nastanka animacije, ki nam je gledalkam_cem pogosto nedostopen in zato zavit v tančico skrivnosti. Od tega, kako nastanejo glavni liki, do vpogleda v sodelovanje več ključnih akterk_jev pri nastanku animiranega filma. V sklopu razstave si lahko poleg procesa nastajanja ogledamo dve animaciji Timona Ledra, katerega dela so bila prikazana na več kot 40 festivalih.

V drugem delu razstave spoznamo strip in njegove značilnosti. Strip o Shiver in Kowalskem temelji na resničnih likih, psih, članoma družine avtorja. Psa sta tako na videz kot po značaju zelo različna. Majhna Shiver tehta le 4 kg, vendar pa je njen karakter precej večji, medtem ko je Kowalsky, 70 kilogramski kuža, izredno miren in zaščitniški.  Drugi strip, ki si ga lahko ogledamo na razstavi pa nosi ime po legendarnem znanstveno-fantastičnem junaku Nathanu Neverju, ki ga avtor skupaj s sodelavci ustvarja že od leta 1989.

Razstava vas lahko navdihne za ustvarjanje, na natečaj pa se lahko prijavite tudi brez da si jo ogledate. Na povezavi najdete vse informacije o natečaju za strip in animacijo, poziv je odprt do 15. marca.