Organizacije za mlade / Zabava in prosti čas

Znana sta junak in geslo Oratorija 2021

20. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Oratorijski počitniški programi vsako leto potekajo pod skupnim geslom in s skupno zgodbo junaka, ki jih povezujeta. Oktober je tisti mesec, ko že tradicionalno vsako leto uradno razglasijo, okrog koga se bo vrtel oratorij v prihodnjem letu.

Za junaka Oratorija 2021 je bil izbran Carlo Acutis (1991 – 2006), ki je bil mlad fant italijanskega rodu, ki je kljub temu, da je umrl za levkemijo pri rosnih 15 letih, za seboj pustil močno sled. Brez pretiravanja lahko rečemo, da njegov duh in zgled živita med ljudmi še danes in nič ne kaže, da bi navdušenje nad njim pojenjalo.

Carlo je bil po eni strani navaden mladostnik, ki je imel rad živali, gledal je filme in igral Playstation, še posebej rad pa je programiral, postavljal spletne strani in montiral videe. A hkrati je bil tako velikodušen in dobrodelen, da je dejansko spreminjal življenja ljudi okoli sebe. Še zlasti veliko prijateljev si je pridobil med milanskimi brezdomci, ki jim je pogosto nosil hrano in jim iz svoje žepnine kupoval, kar so potrebovali.

Za geslo Oratorija so izbrali: »ORIGINALEN.SEM«, ki se navezujejo na njegovo misel: »Vsi ljudje se rodimo kot originali, a mnogi žal umrejo kot fotokopije.« Hkrati pa oblika gesla namiguje tudi na Carlovo ljubezen do računalnikov in spletnih strani.

Vir: Oratorij Slovenija