Zdravje

Žuram s prijatelji, ne z drogo – usposabljanje prostovoljcev

14. 11. 2019 avtor: Uredništvo

V torek, 5. novembra 2019, je v Mladinskem centru Brežice potekalo usposabljanje prostovoljcev za preventivni projekt proti zasvojenosti “Žuram s prijatelji, ne z drogo!”, ki ga je vodila mag. Danijela Švajger.

Udeleženci so se usposobili za vodenje preventivnih delavnic na osnovnih in srednjih šolah. Spoznali so različne metode dela z mladimi in pridobili potrebna znanja za izvedbo delavnic. Na območju občine Brežice je 8 osnovnih in 2 srednji šoli, kjer bodo pridobljena spoznanja lahko interaktivno predali naprej.

Preventivne delavnice, ki trajajo 3 šolske ure, potekajo v višjih razredih osnovnih šol in nižjih letnikih srednjih, po potrebi pa tudi v drugih razredih. Projekt se izvaja v okviru Večgeneracijskega centra Posavje v sodelovanju z Mladinskim centrom Brežice, Policijsko postajo Brežice, Zdravstvenim domom Brežice in Centrom za socialno delo Brežice.

Na delavnicah, sestavljenih iz 3 delov (spoznavanja, osrednjega dela in zaključka), prostovoljci skupaj z učenci obravnavajo kemične in nekemične zasvojenosti. Pri informiranju morajo biti zelo previdni, saj je meja med preventivo in propagando zelo tanka. Prostovoljci so z učenci iskreni in nikoli ničesar ne prepovedujejo, obsojajo ali moralizirajo.

Droga je vsaka psihoaktivna snov, ki povzroči spremembo razpoloženja, obstajata pa fizična in psihična zasvojenost. Poznamo 5 skupin dovoljenih drog: alkohol, ki je v Sloveniji najbolj razširjen in tudi močno vpet v kulturo, kavo, nikotin, pravi čaj in zdravila. Vse ostale droge so nedovoljene. Zadnja leta je v porastu vse več nekemičnih zasvojenosti, npr. od računalniških igric, mobilnih telefonov, interneta, družbenih omrežij, hrane, športa, odnosov in spolnosti.

V Sloveniji je 6 komun za odvajanje odvisnosti od trdih drog in več centrov, kjer izvajajo metadonski program, med drugim tudi v Zdravstvenem domu Brežice. Uradno je registriranih tudi 200.000 alkoholikov, a če hočemo oceniti realno stanje, moramo to število pomnožiti najmanj s 3. Vse droge so nevarne, le reakcijski čas je različen, zato naj bi imeli do njih ničelno toleranco. Mlajša kot je oseba, ki začne uživati drogo, večja je verjetnost, da postane zasvojena.

Zelo pomemben element zasvojenosti je samopodoba mladostnikov, saj če je ta nizka, prej posežejo po psihoaktivnih substancah ali se soočijo s katero od drugih oblik zasvojenosti. Pravica mladostnikov je reči NE. Mentorica programa mladim polaga na srce: “Vedite, da ste posebni in krasni, takšni kakršni ste. Če bi bili čisto malo drugačni, ne bi bili tako posebni.”

Projekt VGC Posavje sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020.
Vir in foto: Mladinski center Brežice