Okolje in trajnost

Zveza ŠKIS in akcija Manj svečk za manj grobov

30. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.”

                                                                                                            Organizatorji akcije

Na Zvezi ŠKIS so se letos odločili, da se pridružijo ekološko-humanitarni akciji Manj svečk za manj grobov. Akcija bi v običajnih okoliščinah potekala na pokopališčih v lokalnem okolju, kjer bi jo izvedli študentski klubi. Zaradi omejitev gibanja pa bo izvedena v obliki medijske kampanje.

Manj svečk za manj grobov je že tradicionalni projekt Fundacije Svečka. Svojo akcijo so prvič izvedli leta 2009 v občini Zagorje ob Savi – od takrat pa se je akcija močno razširila in postala kar vseslovenska. Namen je preusmeriti sredstva, ter namesto kupovanja gor sveč in cvetja, pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo.

Letos bo, zaradi epidemije koronavirusa, akcija potekala nekoliko drugače – brez stojnic, prostovoljcev in zastavic sočutja, ki smo jih bili vajeni v preteklosti. Organizatorji želijo tudi s svojim zgledom pokazati, da je v tej situaciji prav, da se izogibamo gneče in tokrat ostanemo doma. Svojih najdražjih, ki jih ni več med nami pa se spomnimo v krogu družine, prijateljev in znancev, ki jih pogrešajo.

 Letos so za ta namen izvedli medijsko kampanjo. Odprli so možnost darovanja preko UPN naloga, ki ga najdete na njihovi spletni strani in možnost prižiga virtualne svečke. Takšno svečko lahko ljudje »prižgejo«, če pošljejo SMS s ključno besedo SVECKA ali SVECKA5 na 1919 in s tem prispevajo 1 € oziroma 5 €, ki jih bo Fundacija Svečka v celoti namenila za reševanje življenj. Letos gredo sredstva Helikopterski enoti nujne medicinske pomoči za opremo za oskrbo podhlajenih ponesrečencev, ki se bo uporabljala v reševalnem helikopterju (termometri, naprave za ogrevanje infuzije ipd.).

Zveza ŠKIS pa bo s študentskimi klubi iz vse Slovenije pristopila k projektu in podprla spletno kampanjo, ki bo potekala na njihovih družbenih omrežjih.

Vir: Zveza ŠKIS