3,2,1,0 waste for travel taste

17. 10. 2022 avtor: PZS – Popotniško združenje Slovenije
3,2,1,0 waste for travel taste

Med 24.9. in 1.10 so v Popotniškem združenju Slovenije na Bohinju izvajali mladinsko izmenjavo z mladimi iz Hrvaške, Španije, Portugalske in Slovenije na temo ohranjanja okolja med potovanjem. Cilj, ki ga želijo postaviti za normativ pri potovanjih je ZERO WASTE in v tem duhu je potekala celotna mladinska izmenjava. Mladi so tako spoznavali metode ECOMAPPING in se seznanjali z okoljskimi izzivi.

V času izmenjave so ugotovili, da živimo v svetu, kjer je preveč embalaže, ki sploh ni potrebna in zato je recikliranje zgolj manj slaba od slabih rešitev, saj veliko izdelkov sploh ne potrebujemo, še več pa jih lahko trajno ali pa vsaj dalj časa uporabljamo. Tako so med drugim spoznali metodo 6R – Refuse – Reduce – Rethink – Reuse – Repair in Recycle. Rethink pa v nekaterih metodologijah zamenja Repurpose.

Mladi so na koncu pripravili dekleracijo, s katero so vsi soglašali in upajo, da bodo soglašali tudi tisti, ki so odgovorni za onesnaženje.

V času projekta so uporabljali (namesto flip-charta) plakate, ki niso bili več aktualni, a hrbtna stran je bila bela in smo jo lahko s pridom uporabljali.

Izmenjavo so udeleženci ocenili za uspešno in pohvalili kako dobro ravnamo z odpadki v Sloveniji.


Igor Jurišič, predsednik Popotniškega združenja Slovenije