Digitalizacija

6. februar: Dan varne rabe interneta

6. 2. 2024 avtor: Uredništvo
dekle; prenosni računalnik

6. februarja 2024 obeležujemo Dan varne rabe interneta, ki letos posebno pozornost namenja problematiki spletnega nasilja. Točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si je pripravila obsežen nabor aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi cel februar, mesec varne rabe interneta. Preveri jih tukaj.

Pri safe.si opozarjajo, da spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno in se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Pripravili so tudi dva osveščevalna videa, ki mladostnikom nudijo smernice, kako pravilno ukrepati ob pričevanju spletnega nasilja. Pomembno je, da se nasilje prijavi, bodisi preko ustreznih platform ali pa odraslim osebam, ki lahko nudijo pomoč. V primeru hujših oblik nasilja je ključno obvestiti tudi pristojne institucije, kot so šola, starši ali celo policija.

Poleg tega je RTV Slovenija pripravila izbor zanimivih videovsebin, dokumentarcev in pogovornih oddaj o digitalni varnosti, ki bodo dodatno prispevale k ozaveščanju o varni rabi interneta in preprečevanju spletnega nasilja. Najdete jih tukaj.

Nekaj napotkov o varnosti na spletu smo pripravili tudi na mlad.si. Preveri, kako se izogniti spletnim prevaram in kakšno geslo nastaviti, da bodo tvoji profili zares varni. Vabimo te tudi k poslušanju podcasta o digitalni odvisnosti in njenem vplivu na življenja mladih.

Za več informacij o aktivnostih v okviru meseca varne rabe interneta in spletnega nasilja, te vabimo, da spremljaš spletno stran in družabna omrežja Safe.si.

Vir: safe.si