Digitalizacija

Na spletu pazi na svojo varnost!

25. 1. 2024 avtor: Uredništvo
telefon

Z razvojem novih tehnologij, digitalizacijo in razcvetom umetne inteligence si lahko marsikaj olajšamo, z vsemi digitalnimi inovacijami pa smo tudi čedalje bolj izpostavljeni nevarnostim na spletu. Poskrbi za svojo varnost in upoštevaj spodnje nasvete o geslih, svojih računih in dvojnemu preverjanju pristnosti! Gre za hiter in osnoven pregled, škodljivci na spletu znova in znova iščejo poti, kako ti škodovati. Skratka – bodi pozoren in splet uporabljaj previdno!

Od a do ž o geslih

Za registracijo v vsaki aplikaciji in platformi potrebuješ uporabniško ime in geslo. Za vsako aplikacijo ustvari novo geslo. Gesla med seboj nikoli ne smejo biti enaka ali podobna. To pomeni, da sta gesli MucekTom.007 in Mucek.Tom.008 med seboj preveč podobni! Gesla menjuj na nekaj mesecev, ponekod te na menjavo spomni kar aplikacija.

Mogoče je najlažje, da je geslo kar stavek, ki mu dodaš števila in posebne znake. Zagotovo so najbolj učinkovita dolga in zapletena gesla, ki pa si jih na žalost ni vedno lahko zapomniti. Kljub temu jih ne zapisuj v telefon ali v beležko, ki jo uporabljaš vsak dan! Gesel ne zaupaj, ne povej nikomur! Pazi tudi pred kom, kje in kdaj jih vpisuješ.

Za shranjevanje gesel lahko uporabljaš katero izmed aplikacij za shranjevanje uporabniških imen, URL-povezav, gesel in ostalih pomembnih kod na telefonu ali računalniku. Ena izmed njih je denimo KeePass. V aplikaciji si z uporabniškim imenom in geslom ustvariš profil, v katerega lahko varno shranjuješ vsa ostala gesla. Zapomniti si moraš le eno geslo, to je geslo od aplikacije, in s tem lahko dostopaš do vseh gesel v aplikaciji. A pozor! Če pozabiš geslo od aplikacije, ponavadi ne moreš obnoviti profila in s tem trajno izgubiš dostop do ostalih gesel.

O računih in profilih na spletu

Račune oziroma profile na spletu, predvsem na družbenih omrežjih, ustvarjaj ločeno od svojega Google računa in računov ostalih aplikacij. Ko se poskušaš registrirati v novi aplikaciji, ti ponavadi ponudi možnost, da se registriraš z že obstoječim računom. Ne izberi te možnosti! Račune ustvarjaj ločeno in neodvisno od ostalih aplikacij, v katerih si že registriran. S tem preprečiš ali vsaj otežiš dostop do ostalih aplikacij, do katerih bi sicer prevaranti lahko dostopali, če bi imel na svoj npr. Google račun vezane še ostale račune.

Iz računov se vsakokrat izpiši, tudi če si na svojem računalniku ali telefonu! Ko pregledaš vso elektronsko pošto, se izpiši iz nje. Če si v napravah konstantno prijavljen v svoje račune na družbenih omrežjih, do njih lahko dostopa vsak, ki ti denimo ukrade mobilni telefon. S tem imajo kradljivci dostop do vseh tvojih podatkov. Izpisovanje in ponovno vpisovanje res terjata nekaj časa, a gre za res dober zaščitni ukrep.

Še posebej bodi pozoren, da se vedno izpišeš iz svojih računov, ko nisi na svojih napravah, denimo na šolskem računalniku. Ne pozabi na to! Ne veš, kdo bo za teboj uporabljal ta računalnik.

Vklopi si dvojno preverjanje pristnosti!

Še enkrat – vklopi si dvojno preverjanje pristnosti. Gre za to, da za vstop v aplikacijo ni dovolj le geslo, temveč je potrebno dodatno zagotovilo, da si res ti tisti, ki se poskuša vpisati v tvoj račun. To drugo zagotovilo je ponavadi enkratna koda, ki jo vpišeš, ali pa na svoj telefonu prejmeš sms-potrdilo s kodo. Postopek, da nastaviš dvojno preverjanje pristnosti je mogoče malo zapleten – predlagamo, da pomoč poiščeš pri skrbniku računalniške učilnice v tvoji šoli ali pa pri učitelju tehnike.

V grobem postopek poteka tako, da se prijaviš v aplikacijo, v nastavitvah vklopiš dvojno preverjanje pristnosti in izbereš ta drugi način preverjanja. Najlažje je, če izbereš generator kod (denimo Google Authenticator) in si ga naložiš na telefon. V generatorju kod se registriraš s poljubno “pin” kodo in vsako od aplikacij (v kateri se želiš zavarovati z dvojnim preverjanjem pristnosti) povežeš z generatorjem. Ob vsakokratnem vpisu npr. v Snapchat, bo Snapcaht od tebe zahteval geslo in to kodo, ki jo boš enostavno pridobil v generatorju kod. Ko vse nastaviš, kot je treba, je uporaba res enostavna in predvsem varna!

Enemu izmed nas iz uredništva se je že zgodilo, da mu je nekdo poskušal vdreti v osebni Google račun. Kako to vemo? Ta, ki je poskušal vdreti v račun, je pri drugem koraku preverjanja pristnosti večkrat zahteval sms-potrdilo, ki so prihajala na osebni telefon lastnika Google računa. Ker ta, ki je poskušal vdreti v račun, pri sebi ni imel osebnega telefona lastnika računa, v račun ni mogel vstopiti. Če dvojnega preverjanja pristnosti ne bi bilo, bi mu vdrli v račun. Previdnost res ni odveč!