Digitalizacija

O osebnih podatkih in prevarah na spletu

31. 1. 2024 avtor: Uredništvo
računalnik

V preteklem tednu ste lahko na mlad.si prebrali zelo koristen prispevek o varnosti na spletu. Takrat smo govorili o geslih, osebnih računih v aplikacijah in na platformah ter o dvojnem preverjanju pristnosti, v današnjem prispevku pa boste izvedeli več o osebnih podatkih na spletu, prevarah, lažnih nagradnih igrah, sumljivih URL-povezavah in drugih škodljivih praksah prevarantov. Pa začnimo!

Osebni podatki so osebni, tudi na spletu!

Nikoli in nikdar ne objavljal ali razkrivaj osebnih podatkov na spletu, pa naj gre za naslov prebivališča, EMŠO, telefonsko številko ali številko bančnega računa. To so tvoji podatki in skrbno pazi na njih! Kdor te pozna, ve, kakšna je tvoja telefonska številka, in je zagotovo ne bo iskal na spletu. Jo pa bodo iskali zlikovci, ki ti lahko pošljejo sporočilo, da so te izbrali za prejem najnovejšega telefon! Prejmeš ga, če klikneš na poslano povezavo. Kul, kajne? Ne, ni kul! Je nevarno in precej neprijetno.

Pozoren bodi tudi pri razkrivanju svoje lokacije. Če greste z družino na 10-dnevni oddih v Nemčijo, ne objavljaj na spletu, da sta v vaši domači hiši ostala le babica in njen maček. Tatov to ne ustavi, le privabi jih. Zato pazljivo!

Kadar nisi pozoren na razkrivanje osebnih podatkov, lahko ob spodaj naštetih spletnih prevarah hitro pristaneš v težavah. Beri naprej!

Lažne spletne trgovine

Včasih je res priročno nakupovati s kavča. Preprosto potrebuješ le telefon in bančno kartico. A pozor! Lažnih spletnih trgovin je vse več, a so na las podobne pravim. Kako jih potem lahko prepoznam?

Bodi previden! Če nasedeš lažni spletni trgovini, izdelka ne boš prejel ali pa bo v res slabem stanju, lažni prodajalci pa bodo zlorabili tvojo kreditno kartico.

Phishing

  1. primer: Dostavna služba ti pošlje sporočilo, da je tvoj paket na poti. Če klikneš na povezavo, lahko preveriš, kje se paket trenutno nahaja. Ampak – ti ne čakaš nobenega paketa. Seveda ne – sporočilo ti je poslala lažna dostavna služba, paket zate pa sploh ne obstaja. Ne klikaj ne povezave v sporočilih!
  2. primer: Velikokrat sodeluješ v športnih stavah. Naletiš na spletno mesto, kjer nogometni navdušenec trdi, da so tekme nastavljene in on že vnaprej ve izziv. Če staviš na njegovi spletni strani, je dobiček zagotovljen. Ne stavi in ne vpisuj osebnih podatkov! Pomisli logično: zakaj bi nekdo z tabo želel deliti informacije o nameščenih športnih izzidih? Ali ni najbolj donosno, če jih obdrži sam zase?
  3. primer: Prejmeš elektronsko pošto, da ti bodo zaradi kršenja pravil ukinili profil na Instagramu. Ukrepati moraš hitro, drugače ne boš nikol več imel dostopa do Instagrama. Verjetno gre za prevaro, zato ne paničari! Preveri elektronski naslov. Če opaziš, da je sumljiv, denimo vsebuje osebna imena ali pa številke, ne klikaj povezav v sporočilu in ne odgovarjaj nanj.

Gre le za nekaj primerov, v katerih hočejo z lažnimi sporočili ali z izsiljevanjem spletni prevaranti od tebe pridobiti osebne podatke, zato – bodi previden!

Spodaj sledita še dva primera vedno aktualnih prevar na internetu. V arhivu slovenske nacionalne televizije pa je še nekaj tednov za ogled na voljo britanski dokumentarni film Lovci na spletne prevare iz leta 2020. Vabljeni, da si ga ogledate s klikom na spodnji gumb!

Lažne nagradne igre

Že pri osebnih podatkih smo omenili, da ti lahko prevaranti pošljejo sporočilo, da si bil izbran v množici in boš najnovejši telefon prejel zastonj. Ali pa najnovejši računalnik. Slušalke. E-skiro. Potovanje v Dubaj.

Danes je tvoj srečni dan, saj boš prejel letno vinjeto! Brez stroškov!

Neverjetno, si eden izmed dobitnikov v nagradni igri, piše v sporočilu lažnega profila slovenskega vplivneža, ki je na svojem pravem profilu pred nekaj dnevi res objavil nagradno igro.

Ne verjemi takšnim srečnim dogodkom! Niso resnični in ti lahko škodujejo. Ne posreduj, pošiljaj in vpisuj osebnih podatkov!

Investicijske prevare

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT so lani do sedaj obravnavali najvišje število investicijskih prevar, kjer so žrtve na različne načine zvabljali v lažne investicije v kriptovalute. Gre za prevaro, ki je izstopala tako po številčnosti kot tudi po višini oškodovanja, saj je najvišja sporočena škoda znašala 140.000 €, povprečna pa kar 40.000 €, so sporočili.

Tudi če si v škripcih z denarjem, ne nasedaj lažnim obljubam po hitrem zaslužku neverjetnega zneska. Naj te ne premamijo grafi, lepe besede ali celo znani Slovenci, ki so domnevno vplačali v X kriptovaluto in zaslužili toliko, da jim ne bo treba nikoli več delati. Domnevnega enormnega izplačila ne boš nikoli prejel, prevarantom pa boš na dlani ponudil vse svoje osebne podatke.

Več o prevarah in o varnosti na spletu si lahko prebereš na spletnem mestu Varni na internetu. Tam najdeš tudi nasvete, na koga se obrniti, kako ukrepati in kako se zaščititi, če verjameš lepim obljubam in se znajdeš v zagati. Določene kibernetske incidente lahko tudi prijaviš SI-CERT-u.