Izobraževanje / Zdravje

Društvo Center za pomoč mladim z mladimi o vrnitvi v šolske klopi

10. 3. 2021 avtor: Društvo Center za pomoč mladim

Konec februarja, tik pred vračanjem učencev prvih treh razredov nazaj v šolske klopi, so v Društvu Center za pomoč mladim, z mladimi izvajali delavnice na temo izzivov in stisk, ki jih je k nam prinesla epidemija. Mladi so o svojem trenutnem počutju povedali, da so predvsem naveličani tega, da je vsak dan enak prejšnjemu, pogrešajo druženja in svobodo, postali so pasivni in apatični, težko razmišljajo o prihodnosti in si ne postavljajo ciljev.

Ena od osrednjih tem  pogovora so bila tudi njihova pričakovanja ob vrnitvi v šolo. Odgovori so bili različni. Medtem, ko se nekateri vrnitve v šolo veselijo, so se ostali že navadili na nov ritem, zato bi jim ponovna vrnitev v šolo predstavljala stres (in zgodnje vstajanje), spet tretji pa že pesimistično napovedujejo novo zaprtje.

Ker pa je redko kdaj kakšna stvar samo črno-bela, se v vsakem veselem pričakovanju skriva nekaj skrbi. Tako se na primer dijaki ob vrnitvi v šolo veselijo ponovnega srečanja s profesorji in lažjega osvajanja znanja, jih pa skrbijo zahteve profesorjev, pregledovanje zvezkov, veliko preverjanj znanj in ustnih spraševanj ter hitro pridobivanje ocen.

Poleg srečanja s profesorji se seveda mladi najbolj veselijo srečanja s svojimi sošolci in prijatelji. Porajajo se jim vprašanja o tem, kako bodo nazaj vzpostavili odnose s sošolci, saj se jim zdi, da so se njihove socialne veščine poslabšale in jim bo ob vrnitvi sprva nerodno.

Pri Društvu Center za pomoč želijo, da bo vrnitev v šolske klopi čim lažja in čim manj naporna. Če pa se vam kje zatakne in vas stiska stisne, pa jih lahko pokličeš na 031 323 573.

Vir: Društvo Center za pomoč mladim