Organizacije za mlade

Hiperaktivno v april

13. 4. 2021 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) ne počivajo. Skupaj s Klubom dijakov Dravinjske doline (KDDD) in Klubom študentov Dravinjske doline (KŠDD) so pripravili pester nabor aktivnosti.

Začetek aprila je bil predvsem kulturno obarvan. Na pobudo lokalnega pesnika, pisatelja, urednika in fotografa Aleša Jelenka so v MCDD v sodelovanju izdali_e e-zbirko izbranih pesmi »Gostota izrečenega«. Predstavili_e so jo na njihovih socialnih omrežjih prvo soboto v aprilu, ko so z avtorjem objavili_e tudi intervju. Z njim so se pogovarjali_e o njegovi literarni poti, navdihu in mu pripravili_e posebno presenečenje. Trije mladi, ki ustvarjajo na področju literature in umetnosti, Taja RihtaršičLeon Kukovič in Klara Pavlič, so si izbrali_e po eno pesem iz zbirke, jo interpretirali_e po svoje in delili_e svoje občutke. Posnetke so tekom intervjuja pokazali_e Alešu in ta je na to dejal:

»To je nekaj najlepšega, kar lahko avtor doživi. Branje in interpretacija pesmi – to so stvari, ki te kot avtorja ženejo dalje.«

Vzemite si čas za poezijo in prelistajte Gostoto izrečenega, potem (ali pred tem, če vam je ljubše) pa poglejte še intervju.

Otvorili so tudi novo e-razstavo z naslovom »Ko seme pade na plodna tla«, lokalne avtorice in dizajnerke Katje Funkelj. Avtorica inspiracijo najpogosteje najde v naravi. Večina njenih del tako obsega slike živali, krajine in rastlin. Slika pa tudi abstraktne motive. Tudi trenutna razstava obsega živalsko in rastlinsko motiviko, naslikano v akvarelni tehniki ter mešani tehniki akvarela in črnila.

Katja pravi: »Že odkar sem se kot otrok naučila držati v roki barvice, svinčnik in čopič, so ti ostali moji spremljevalci skozi vse življenje. Risanje in slikanje je zame kot dihanje in najljubša oblika sproščanja in meditacije. Najraje ustvarjam s svinčnikom in črnim pisalom, moja največja ljubezen pa je slikanje v akvarel tehniki. Trenutno pa oblikujem in razvijam vzorce za tisk na tekstil.«

E-razstavo si lahko ogledate na Facebook profilu MC Patriot in na Instagram profilu mc_dravinjskedoline.

KŠDD s ciklom delavnic Pishonavt nadaljuje z raziskovanjem vesolja psihologije. Tako so na drugem srečanju iskali planet Sreče. Študentki psihologije Zala Brečko in Urška Drofenik sta predstavili t. i. pozitivno psihologijo in predstavili model P.E.R.M.A., ki zagovarja elemente psihološkega blagostanja, in sicer: prijetna čustva, zavzetost, dobre medosebne odnose, smisel in dosežke. Na voljo pa je tudi posnetek delavnice.

Izvajalki sta povedali:

»Namen delavnice je mladim približati načine, kako krepiti svoje duševno zdravje preko raziskovanja svetle, močnejše plati posameznikove osebnosti.«

»Enga bumu še ži!« so se na spletnem maratonu slovenskih filmov spodbujali KDDD-jevci_ke. Mladi so se na platformi Discord družili pozno v noč ob ogledu štirih slovenskih filmov. Na spored so uvrstili filme Barabe!, Kajmak in marmelada, Petelinji zajtrk in Pr’hostar.

Veronika Dečar, predsednica KDDD, nam je zaupala:

»Mladim smo želeli omogočiti vsaj virtualno druženje in jim nekoliko približati slovensko filmsko sceno. Ob koncu zadnjega filma so bili odzivi zelo pozitivni, saj si ob poplavi vseh tujih filmov skoraj nihče ne zavrti še kakšnega ikoničnega slovenskega.«

Vse vztrajne gledalce in gledalke, ki so zdržale cel maraton, pa so nagradili s paketom, kjer bodo našli_e vse, kar potrebujejo za pristen in udoben ogled filma.

Vir: Mladinski center Dravinjske doline