Prostovoljstvo

»Meni je prostovoljstvo pomagalo, da stopim iz svoje cone udobja.«

15. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Janja Kogovšek je 28 letna prostovoljka, ki trenutno živi v Ljubljani in je pred 3 leti zaključila magistrski študij Prehrane na Biotehniški fakulteti. Zaposlitev v tej smeri jo za enkrat ne zanima, je samouk, ki riše portrete in slika, trenutno pa dela na precej različnih projektih, od priprave prehranske knjižice za ledvične bolnike so ilustriranja otroških slikanic.

Kdaj in zakaj ste postali prostovoljka?

Nekaj let nazaj sem začela z občasnim prostovoljnim delom pri različnih društvih za zaščito živali, vendar ne »na papirju«. Od približno pol leta nazaj pa sem tudi uradno del organiziranega prostovoljstva. Za to sem se odločila, ker mislim, da mojih nekaj ur na teden ne bi smela biti prevelika žrtev, če lahko s tem nekomu pomagam do vsaj malo lepšega življenja. Živali so pa sploh popolnoma nemočne, zato brez človeške pomoči ne gre.

Kje ste opravljali prostovoljno delo in kaj ste se naučili oz. kakšne izkušnje ste pridobili?

Pri različnih društvih za zaščito živali, trenutno pa sem prostovoljka pri Slovenskem veganskem društvu kot nutricionistka in pri Slovenski filantropiji pri viških hrane in učni pomoči. Na vsakem področju sem se naučila nekaj novega. Najpomembnejše je mogoče to, da če ne poskrbiš zase in za svoje mentalno zdravje, tudi nekomu drugemu težko pomagaš. Sliši se mogoče ironično, ampak najprej je treba poskrbeti zase.

Kako je po vašem mnenju  v Sloveniji organizirano prostovoljno delo, kako je ovrednoteno in cenjeno?

Mislim, da je organizacija zelo dobra, včasih se kar čudim, kako lahko vse tako dobro funkcionira, če temelji na prostovoljnem delu? Ampak če so del tega pravi ljudje, s pravimi motivi, se očitno vse da. Mislim, da je prostovoljno delo cenjeno, vendar se ljudje ne zavedajo povsem s kakšnimi omejitvami in težavami se sooča vsako društvo, organizacija.. Včasih zaradi tega pride do konfliktov, sploh pri zaščiti živali je to kar pogosto.

Vam je prostovoljno delo pomagalo tudi pri drugih stvareh, ki jih počnete?

Ne prav konkretno pri mojih stvareh, mi je pa pomagalo bolj v širšem smislu. Na vsake toliko časa naletiš na kakšno oviro, ki jo moraš premagat, iz vsake take izkušnje pa se nekaj novega naučiš. Meni kot introvertirani osebi je npr. prostovoljstvo pomagalo, da stopim iz svoje cone udobja in se naučim več in bolje komunicirati z ljudmi.

Je prostovoljno delo upoštevano tudi kot referenca pri iskanju zaposlitve?

Da.

Zakaj bi mladim svetovali, da postanejo prostovoljci?

Ker se bodo med prostovoljnim delom veliko novega naučili, spoznali čudovite ljudi, in najpomembnejše, sočloveku ali živalim vsaj delno pripomogli k boljši kvaliteti življenja. Dobro se z dobrim vrača