Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Polona Kambič, županja Semiča: “Strategijo za mlade morajo pisati mladi.”

2. 7. 2019 avtor: Uredništvo

Pretekli petek, 28. junija je v Kulturnem centru v Semiču potekal regijski dogodek projekta Rastimo skupaj 2019  v jugovzhodni regiji. Dogodek sta pripravila Urad RS za mladino in Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Občino Semič. Poudarek dogodka je bil na informiranju mladih na lokalni in regijski ravni ter vključevanju mladih v procese odločanja oz.e-participaciji mladih. Pa mladi res komunicirajo drugače? Vsekakor. 

Mladi, župani in županje, zaposleni na občinah v jugovzhodni Sloveniji in ostali, ki soustvarjajo realnost mladinskega sektorja, so sedli za skupno mizo in eno popoldne trenirali aktivno poslušanje. Kot primer dobre prakse informiranja smo predstavili portal mlad.si, pobliže spoznali komuniciranje občine z mladimi in mladih z občino ter se seznanili z učinkovitimi načini vključevanja mladih v procese odločanja.

Županja Semiča, Polona Kambič pravi: »Strategijo za mlade morajo pisati mladi, Občina jih bo pri tem podprla in je dovzetna za vsako dobro prakso. Naslednji korak za Občino je vzpostavitev pravih komunikacijskih kanalov za mlade in sestanek z mladimi še pred dopusti.«

Poleg okrogle mize na temo informiranja in vključevanja mladih v procese odločanja, kjer so mladi imeli priložnost interaktivno sodelovati, so mladi predstavili tudi svoja razmišljanja in pobude zakaj je pomembno, da občina vključuje mlade občane. Predvsem pogrešajo več prostorov namenjenim mladim. Pravijo tudi, da si želijo aktivnih sogovornikov na občinski ravni. Izzivi ostajajo mobilnost, zaposlovanje in stanovanjska problematika. Tako v manjših mestih kot na podeželju.

Mladi so poudarili, da skozi formalni izobraževalni sistem (z izjemo prostovoljnih gasilcev) ne spoznajo nevladnih organizacij in njihovega dela, zato tudi ne razpoznajo vrednosti vključenosti v njih. Tisti, ki pa so aktivni, pogrešajo več dialoga in sodelovanja med društvi in organizacijami.

Ovire, ki zmanjšujejo participacijo mladih so pomanjkanje komunikacije s strani občin, premalo predajanja informacij in prevladujoči stereotip, da so mladi pasivni in nezainteresirani. Ravno zaradi slednjega imajo mladi občutek, da njihovo mnenje ne šteje in da nimajo vpliva na odločitve v okolju, kjer živijo.

Živimo v informacijski dobi, informacij in podatkov je ogromno na vsakem koraku, hkrati pa je biti dobro informiran težje kot kdajkoli prej. Na petkovem dogodku so mladi pokazali, da bi radi razumeli in so pripravljeni poslušati. V duhu svetle prihodnosti so predlagali tudi možne rešitve za učinkovitejše komuniciranje občin z mladimi. Poudarek so dali predvsem na načine informiranja; optimizacija spletnih strani občin in večja preglednost, preprosta in jasna komunikacija in prilagoditev spletnih vsebin mladim. Za učinkovito vključevanje pa je po mnenju mladih potrebna profesionalizacija NVO sektorja, vzorniki in mentorji mladih pogostokrat delujejo na etični pogon in prostovoljske ure.

O svojih vtisih z dogodka smo vprašali udeleženko dogodka, kako bodo v Občini Semič poskrbeli za upoštevanje predlogov mladih nam je razložila Polona Kambič, županja Semiča. Njune vtise in možne rešitve si poglejte v spodnjih videih.

Dogodki Rastimo skupaj 2019 se izvajajo v sodelovanju z izbranimi občinami in mladinskimi organizacijami že peto leto zapored. Organizatorji projekta si  prizadevajo okrepiti razvoj lokalnih mladinskih politik. Letošnji projekt Rastimo skupaj je osredotočen na informiranje mladih in vključevanje mladih v procese odločanja.