Mobilnost mladih

Razpis za sofinanciranje projektov v okviru Evropskega tedna mladih 2021

11. 5. 2021 avtor: Movit Zavod za razvoj mobilnosti mladih

Kaj je Evropski teden mladih (ETM)?

Evropski tedni mladih, ki od leta 2003 potekajo vsaki dve leti, predstavljajo priložnost za predstavitev številnih priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja mladim, razprave o temah, aktualnih za mlade in mladinski sektor, ter predstavitev zgodb o uspehih.

Aktivnosti, ki jih organizirajo nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Evropska komisija v sodelovanju z mladimi, udeleženci projektov sprejetih v oba programa, mladinskimi organizacijami in oblikovalci politik, v tem času potekajo na evropski, nacionalnih in lokalnih ravneh po vsej Evropi.

Evropski teden mladih 2021

Z veseljem naznanjajo Evropski teden mladih 2021, ki bo potekal v tednu od 24. do 30. maja 2021. V tem času bodo po vsej Evropi potekali različni dogodki in srečanja z osrednjim sporočilom letošnjega Evropskega tedna mladih, ki je »Prihodnost je v naših rokah.«

Temelje za prihodnost pa ustvarjamo tukaj in zdaj. Mladi imajo moč, da postavijo cilje in prispevajo k pobudam za izboljšanje svojega položaja in položaja drugih v prihodnosti. Namen letošnjega Evropskega tedna mladih je tudi promocija novih programov EU za mlade 2021–2027. Nova programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota mladim omogočata, da se bolj vključujejo v družbo, prispevajo k zelenim ciljem, se z boljšimi digitalnimi znanji soočijo s prihodnjimi izzivi ter postanejo bolj vključujoči in odprti za raznolikost.

Postanite tudi vi del Evropskega tedna mladih

Vabijo vas, da se jim tudi letos s svojimi aktivnostmi pridružite pri obeleževanju Evropskega tedna mladih 2021. Brez vas bi bilo uresničevanje številnih priložnosti, ki jih EU ponuja mladim, skoraj nemogoče. Prav tako se zavedajo vašega pomena pri spodbujanju mladih k aktivnemu državljanstvu in sodelovanju v skupnosti, odpiranju pomembnih tem za mlade ter krepitvi njihovih kompetenc. Seveda to delate z roko v roki z mladimi, kar pozdravljajo in tudi aktivno spodbujajo.

S tem namenom objavljajo razpis za sofinanciranje dogodkov v okviru ETM 2021. Razpis poteka v sklopu promocije nove generacije programov Erasmus+ in Evropske solidarnostne enote, njegov namen pa je podpreti izvajanje dogodkov za mlade v okviru Evropskega tedna mladih 2021, ki spodbujajo aktivno participacijo, povezovanje in opolnomočenje mladih.

Osrednja tema Evropskega tedna mladih je »Prihodnost je v naših rokah«, prednostna področja pa so štiri:

∙        Aktivna participacija v družbi, vključno z digitalno dimenzijo
Kako lahko mladi aktivno sodelujejo pri oblikovanju evropske družbe na lokalni, regionalni, nacionalni, mednarodni ali evropski ravni? Kako lahko pri temu pomagajo digitalna orodja, v povezavi z Akcijskim načrtom za digitalno izobraževanje? Kakšna je vloga EU strategije za mlade za vključevanje, povezovanje in opolnomočenje mladih? O čem govorijo nove oblike sodelovanja mladih v programu Erasmus +? O čem govori konferenca o prihodnosti Evrope?

 ∙        Vključevanje in raznolikost
Kako lahko vsi prispevamo k ustvarjanju vključujoče družbe? Kako programi Erasmus + in Evropska solidarnostna enota vključujejo mlade z manj priložnostmi? Kakšna je vloga mladinskega dela pri podpori mladih z manj priložnostmi, zlasti v okviru pandemije Covid-19?

 ∙        Podnebne spremembe, varovanje okolja in trajnost
Kaj lahko mladi prispevajo k Evropskemu zelenemu dogovoru? Kako izkoristiti evropsko leto železnice 2021? Za kaj gre pri novi evropski pobudi Bauhaus? Kateri so zeleni elementi novega programa Erasmus + in Evropske solidarnostne enote? Kakšne so možnosti za sodelovanje v projektih, ki spodbujajo varstvo okolja, boj proti podnebnim spremembam ali spodbujajo trajnostni način življenja? Kako izražati svoja stališča in pomagati oblikovati novo politično pobudo Izobraževalne koalicije za podnebje?

 ∙        Zdravje in okrevanje
Kako pandemija Covid-19 vpliva na trenutne življenjske razmere, možnosti in na duševno zdravje mladih? Kako lahko mladi prispevajo k okrevanju po pandemiji? Kakšno vlogo lahko pri tem igrata programa Erasmus + in Evropska solidarnostna enota?Več o samem razpisu in razpisnih pogojih si lahko preberete tukaj (link do razpisa). 

Več o samem razpisu in razpisnih pogojih si lahko preberete tukaj.  

Rok za oddajo je 17.5.2021

Vabijo vas, da s svojimi dogodki prispevate k odpiranju pomembnih tem za razvoj dobrih temeljev prihodnosti.

»Prihodnost  je v naših rokah.«