Mobilnost mladih

Brazilska študentka Aline v Mariboru

7. 7. 2020 avtor: Center eksperimentov Maribor

Centru eksperimentov Maribor so, kot prostovoljko gostili prikupno Brazilko Aline, ki študira v Sloveniji v sklopu Erasmus+ programa.

Aline je v Braziliji je doštudirala prvo stopnjo pedagogike, nato je pol leta nadaljevala drugo stopnjo na Portugalskem, zdaj pa je že skoraj pol leta v Sloveniji. Na vprašanje, kako bi primerjala študij v Sloveniji in v Braziliji, je povedala, da so v Sloveniji profesorji bolj formalni kot v Braziliji, kjer s študenti gojijo več osebnega stika. V Sloveniji se daje večji poudarek na izpite, medtem ko je v Braziliji več seminarjev in projektov. Brazilski študenti postavljajo tudi več vprašanj. Kljub tem razlikam, pravi, da se je uspešno navadila na nove okoliščine. Tudi jezik ni prepreka, saj za njo ves študij poteka v angleščini, ki jo govori zelo tekoče. Pri študiju se osredotoča predvsem na to, kako povezati nove medijske tehnologije s procesi izobraževanja, še posebej je navdušena nad potencialom VR-očal.

Aline prihaja iz Belo Horizonte, ki je glavno mesto zvezne države Minas Gerais. Belo Horizonte ima več kot 2 milijona prebivalcev, a kljub temu ni največje mesto v Braziliji. “Ko sem prišla v Maribor sem najprej opazila majhnost mesta, ampak mi je nadvse všeč, da lahko prepotujem celo mesto peš ali s kolesom, kar je za razliko od Brazilskih mest skoraj nemogoče.” je povedala Aline. Zanimiva skupna točka obeh držav pa se ji zdi, da za narodno glasbo uporabljamo isti inštrument. Tako slovenska, kot brazilska glasba uporabljata harmoniko, ki ga je po brazilskih ulicah moč slišati še danes.

Aline se je že precej udomačila v Mariboru in si želi, da bi še naprej študirala v Sloveniji in morda celo tukaj zaključila študij.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor