Zaposlovanje

(brez)UPI MLADIH na Koroškem

31. 1. 2022 avtor: Uredništvo

27. januarja je potekal pogovorni večer »(Brez)UPI MLADIH na Koroškem: kako ustvariti privlačne pogoje za delo in življenje mladih na Koroškem?«. Dogodek, organiziran v sodelovanju s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in lokalnim razvojnim podjetjem A. L. P. Peca d.o.o. je del konference o prihodnosti Evrope. To je edinstven demokratični poskus, da evropske institucije vprašajo vse državljane, kakšno Evropo si želijo. Njen osrednji del je istoimenska platforma, na kateri lahko vsakdo objavlja svoje ideje ter jih na tak način deli s sodržavljani po Evropi. Na platformi konference bodo objavljeni predlogi in ideje udeležencev dogodka, ki bodo tako našle pot tudi k evropskim institucijam v Bruselj in sooblikovale prihodnost – mladih, nas, vseh državljanov Evrope.

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše je v uvodnem nagovoru povedala: »Mladi so v času pandemije izkazali veliko solidarnost, zato se jim želimo zahvaliti in počastiti njihovo odrekanje, odločnost in pogum. Mlade moramo zdaj v Evropi podpreti in preprečiti, da bi se pandemija dolgoročno in negativno odrazila v njihovih življenjih.«
 
Teme pogovora so vključevale zaposlovanje in podjetništvo, kmetovanje, kulturno-umetniško udejstvovanje, socialno vključevanje in aktivno državljanstvo ter prostovoljstvo in zdrav življenjski slog mladih.

V zadnjem času so se s pomočjo EU-sredstev v koroških občinah zgodili veliki premiki na področjih športa, turizma, kulture ter cestne in stanovanjske infrastrukture; možnost, ki jo nudijo evropski projekti, pa je tudi zaposlovanje določenega segmenta izobraženih mladih za projektno delo. Koroška ima velik potencial za nadaljnji razvoj, za kar bo potrebno sodelovanje in volja. »Mladi s svojo energijo in voljo in pa starejši s svojo modrostjo in izkušnjami znamo zelo dobro sodelovati,« je prepričana Marijana Cigala, županja Občine Dravograd, predsednica Sveta Koroške regije in Razvojnega sveta Koroške regije.

Posnetek dogodka je na voljo tukaj.