EU zadeve

Dan Evrope – priložnost v evropskem letu mladih

9. 5. 2022 avtor: Uredništvo

9. maja praznujemo dan Evrope, ki ga Evropska unija od leta 1986 praznuje v spomin na deklaracijo francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, v kateri je predstavil svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja in zagotavljanja dolgoročnega miru v Evropi, iz katere izhajata Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

V letošnjem letu so v ospredje postavljene predvsem mlade Evropejke in Evropejci, saj je letošnje leto evropsko leto mladih, ki mladim ponuja priložnost, da aktivno sodelujejo pri soustvarjanju prihodnosti Evrope, v kateri si želijo živeti. Prav tako so priložnost za podajanje svojih predlogov in vizij za boljšo Evropo državljani in državljanke dobili prek Konference o prihodnosti Evrope. Mladim Evropejkam in Evropejcem pa bo pri izražanju svojega mnenja pomagala tudi nova spletna platforma „Izrazi svojo vizijo“, ki jo je predstavila Evropska komisija.

Mladi so namreč vse bolj angažirani. Kot je pokazala raziskava Flash Eurobarometer o mladih in demokraciji, je 58% mladih aktivnih v družbi, v kateri živijo, v zadnjih 12 mesecih pa so sodelovali v vsaj eni mladinski organizaciji. V evropskem letu mladih pa mladi najpogosteje pričakujejo, da bodo odločevalci natančneje prisluhnili njihovim zahtevam in jih uresničili ter da bodo podprli njihov osebni, družbeni in poklicni razvoj.

Poleg številnih dogodkov, ki se bodo odvijali v tem tednu, bo danes v Gorici in Novi Gorici, ob 21.00 uri, potekal koncert »Skupaj za Evropo«, ki ga organizirata predstavništvi Evropske komisije v Sloveniji in Italiji na Trgu Evrope, ki povezuje Slovenijo in Italijo. Več o koncertu tukaj.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji