Kultura

Dan nominirancev – nagrada za mladega dramatika

24. 3. 2023 avtor: Uredništvo

Prešernovo gledališče Kranj, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo ter Slovenski gledališki inštitut vabijo na dogodek, ki bo na sporedu Tedna slovenske drame v četrtek, 30. marca 2023, ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta.

Novost letošnjega festivala Teden slovenske drame je dan nominirancev za nagrado za mladega dramatika. Ta se pridružuje že ustaljenemu dogodku, na katerem se predstavljajo nominiranci za nagrado Slavka Gruma. Dan nominirancev za nagrado za mladega dramatika želi utrditi zavest, kako pomembna je skrb za mlade avtorice in avtorje. Na dogodku bodo v obliki kratkih bralnih uprizoritev v režiji študentke AGRFT Žive Bizovičar predstavljena nominirana besedila. Brali jih bodo igralci PG Kranj, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Živa Selan, Jakob Sfiligoj in Aljoša Trnovšek. Uvode v nominirance bodo pripravile študentke DSU Laetitia PohlFlores Oven in Eva Borin Cerjan.

Nominiranci za mladega dramatika so:

Sledil bo pogovor z nominirankama in nominirancem, ki ga bosta vodila Ula Talija Pollak (DSU Agrft) in Gašper Troha (SLOGI).

Ob tem pa lepo vabljeni tudi na dogodek Dan nominirancev – nagrada Slavka Gruma, ki bo v četrtek, 6. 4. 2023, ob 15. uri v veliki gledališki dvorani AGRFT.


Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče.

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti.

Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni dramatiki iz tujine in Slovenije, pa tudi bralne uprizoritve ter dnevi nominirancev, ki so namenjeni celostnim predstavitvam nominiranih dram in nastajajo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter SLOGI.

Vir: Slovenski gledališki inštitut