Zdravje

Kako rešimo življenje z defibrilatorjem?

7. 10. 2022 avtor: Mladinski center Šmartno ob Paki

Bliža se 16. oktober 2022, letos že 10. evropski in 5. svetovni dan oživljanja. Dnevu, ko poteka največja promocija oživljanja na svetovni ravni, se pridružujejo tudi v MC Šmartno ob Paki.

Občina Šmartno ob Paki se lahko pohvali z desetimi javno dostopnimi defibrilatorji – AED v osmih različnih naseljih. AED je angleška kratica za avtomatski zunanji defibrilator (Automated External Defibrillator), ki je zasnovan za nudenje pomoči v primeru srčnega zastoja. Večina nenadnih srčnih zastojev se zgodi izven zdravstvenih ustanov, v domačem ali delovnem okolju, zato je toliko bolj pomembno, da se ne bojimo pristopiti in pomagati sočloveku v stiski.

Defibrilator je sicer narejen tako, da je enostaven za uporabo, a nič ni narobe, če se z njim od blizu srečamo že prej, kot pa v kritičnem trenutku, ko nas v zahtevni situaciji morebiti spremljajo še panika, dvom in pomanjkanje samozavesti.

V MC Šmartno ob Paki bodo ob pomoči treh mladih zdravnikov iz občine tako organizirali delavnice temeljnih postopkov oživljanja ter prikaze uporabe in delovanja defibrilatorja na terenu. Delavnice bodo izvedene na vseh desetih lokacijah, na katerih so nameščeni defibrilatorji, in sicer na svetovni dan oživljanja – v nedeljo, 16. oktobra 2022.

Ure in natančne lokacije delavnic so navedene tukaj in tukaj.