Zabava in prosti čas

Kulturiti dvoru festival: DOVČ – KRMAC

26. 1. 2023 avtor: Center mladih Koper

Lepo vabljeni na zimsko izdajo festivala Kulturiti dvoru v Center mladih Koper, ki bo tokrat pokrila interdisciplinarno glasbeno odtekanje iz jazzovskih voda. 
Ključne besede: fusion, jazz, elektronika, eksperimentalno

Program
10. 2. 2023 ob 20h: DOVČ – KRMAC
11. 2. 2023 ob 20h: ECLIPTIC

Vstopnina
– mladi do 30. leta: 3,00€
– mladi od 31. leta: 5,00€


DOVČ – KRMAC 
Glasbeni duo Dovč-Krmac deluje že dobro desetletje. Skozi sodelovanje v Sozvočjih Slovenije, triu Baraka, Goran Krmac Kvartetu in številnih drugih konstelacijah sta priznana glasbenika nabrala izkušnje in avtorski repertoar, ki ga rada izvajata na samosvoj način, z veliko svobode in iskrenosti, veliko humorja in iskrivosti. Svojevrstnemu zvenu harmonike in tube pridružita ritem nožnega topotalnika, barvite efekte, včasih tudi izlet s kakim drugim glasbilom, in na ta način bivata v prostoru med folk, etno, jazz in številnimi drugimi glasbami.

Harmonikar in skladatelj Janez Dovč je eden najvidnejših sodobnih slovenskih glasbenih ustvarjalcev. Kot glasbenik, skladatelj in producent sodeluje s številnimi ethno, klasičnimi, pop in jazz solisti doma in po svetu, ustvarja glasbo za film in gledališče, v sklopu projekta Sounds of Slovenia se posveča sodobni ljudski glasbi, izjemno odmevna je njegova glasbeno-scenska predstava Tesla, njegovo igranje harmonike in drugih instrumentov lahko slišimo na več kot 80-tih nosilcih zvoka, med njimi kritiško odlično sprejeta avtorska plošča AkordeON. Kot skladatelj glasbe za film je sodeloval pri več kot 15-tih celovečernih slovenskih in mednarodnih produkcijah, med njimi z Vesno nagrajena glasba za film Drevo režiserke Sonje Prosenc. Z ustanovitvijo in umetniškim vodenjem Ustvarjalnega polja [Celinka.si](http://celinka.si/) in Festivala Godibodi pa se je odprl prostor, ki podpira zmožnosti in odpira možnosti za ustvarjanje, izvajanje in poslušanje kvalitetne slovenske glasbe.

Goran Krmac je glasbenik, skladatelj in aranžer, ki deluje od leta 2010. Svoj glavni ustvarjalni izraz najde kot virtuozni tubist z jazzovskimi, folk in klasičnimi vplivi. Preko sodelovanj s priznanimi glasbeniki iz raznolikih žanrov je prisoten na dobrem ducatu nosilcev zvoka, pojavlja pa se tudi na odrskih deskah in v filmski glasbi (avtorska glasba za dokumentarni film Mesto svetlobe, 2018). Leta 2019 je premiero doživel njegov projekt Planetarium za solo tubo in elektronsko manipuliran zvok. Goran Krmac je prisoten tudi na izdajah uveljavljenih slovenskih jazz, pop in folk izvajalcev, kot so Janez Dovč in Sounds of Slovenia, Kaja Draksler, Robert Jukič, Big band RTV Slovenija, Boštjan Simon, Rudi Bučar in drugi. Goran Krmac je od leta 2013 umetniški vodja Big banda Cerknica.

*Dogodek omogoča Center mladih Koper*

Kulturiti dvoru festival: DOVČ – KRMAC&url=https://www.mlad.si/dogodki/kulturiti-dvoru-festival-dovc-krmac/&via=mlad_si" target="_blank">