Kultura

Kulturni center prostor nove razstave

5. 2. 2024 avtor: Kulturni center Semič
plakat

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. februarja, ob 18. uri, vas DLU Semič, KUD Jože Mihelčič Semič in KC Semič v prostore kulturnega centra vabijo na otvoritev slikarske razstave Anite Stupar z naslovom Med letom.

Kulturni program:

Kdo je Anita Stupar?

Anita Stupar je 27-letna umetnica, ki živi v vasi Črmošnjice v občini Semič. Njena družina, zlasti starši jo podpirajo pri slikanju in danes so lahko resnično ponosni nanjo. Anita je osnovno šolo obiskovala v Semiču. Že v prvih razredih je s svojimi risbicami opozorila nase in se je zato vključila v likovni krožek ter v njem ostala aktivna vse do zaključka šolanja.

Pod mentorstvom likovne pedagoginje prof. likovne umetnosti mag. Vlaste Henigsman je oblikovala vabila in scene za šolske prireditve, risala in slikala za likovne natečaje, oblikovala na kiparski koloniji, slikala na extemporih in drugih likovnih srečanjih. Za svoja dela je prejela več priznanj, tudi mednarodna. Anita je bila likovno aktivna tudi v nadaljnjem šolanju.

Kaj menijo o njenem delu poznavalci umetnosti?

Ravnateljica srednje kemijske šole gospa Damjana Papež, prof. zgod. in um. zgod. je ob pregledu njenih del zapisala:

Pri slikanju uporablja različne tehnike. Najraje pa poseže po akrilnih barvah. Zelo rada riše tudi s svinčnikom in ogljem. Motive črpa iz okolja. Najraje riše naravo, živali in osebe. Na platno v prefinjeni impresiji preliva svoje najgloblje občutke, misli in čustva. Z njenih slik odseva romantika. Romantični vtis ustvarja z mehkimi linijami, ki tvorijo nežne zasanjane obraze. Široko razprte oči z vedrim pogledom nesramežljivo zrejo naravnost v gledalca in ga navdihujejo s prijetnim občutkom sreče in poguma. Prevladujejo dekliški obrazi, dolgolaske, osamljene, a življenja polne ženske. Nežne barvne odtenke dopolni z močnimi barvami ter ustvarja občutek veselja. Krajine ustvarja v barvah pomladi in poletja. Skozi mehkobo hribčkov se vijejo reke in potočki, ki razburkano valove v tolmune in puščajo opazovalcu , da ga domišljija na vodnih valovih popelje v prijetne občutke namišljenega sveta.

Ko gledalec postoji pred njenimi deli, za hip začuti popolno tišino. Vrvež okoli njega odzvanja v daljavi in misli se ob opazovanju slik poglabljajo same vase. Zlahka se vživi v dimenzije neskončnosti, pozabi na realnost, skrbi in svet okoli sebe … in ko se vrne nazaj v realni svet, se počuti pogumno, zmagoslavno, nepremagljivo.

Za dogodek vstop prost! Dobrodošli!