Digitalizacija / Neformalno izobraževanje

Medijska in informacijska pismenost: več kot lažne novice

9. 2. 2023 avtor: Socialna akademija

Kako brati novice? Kako razumeti medije?

Kako pridobiti sposobnosti kritičnega mišljenja za uspešno navigacijo med poplavo novičarskih objav v dobi družbenih medijev?

Kakšna je naša vloga v tem?

Medijska pismenost v svetu vse večje manipulacije v medijih postaja čedalje bolj pomembna. Kako se širijo informacije (in s tem tudi dezinformacije). Kakšni so načini manipulacije, ki spremenijo naše dojemanje vsebine, kakšne taktike uporabljajo politiki, da nas pridobijo na svojo stran, koliko štejejo naši všečki in kako lahko kljub obsežnemu znanju in dobri izobrazbi nasedemo. Na usposablajnju bomo spoznali zgornje mehanizme in razmislili, kako lahko postanemo mojstri medijske pismenosti.

Kdaj in kje?

Sobota, 18. 2. 2023 od 9:00 do 16.00 v Ljubljani na Socialni akademiji (Tržaška 132, 2. nadstropje).

Za koga?

Za vse prostovoljce, ki jih vsebina zanima in bi jim prav prišla pri njihovem prostovoljskem ali rednem delu. Usposabljanje nima starostne omejitve.

Koliko stane?

Usposabljanje je brezplačno. Obvezna je predhodna prijava, saj je število mest omejeno.

Zanima me! Želim se prijaviti!

Prijavnico najdeš TUKAJ.

Za dodatne informacije se obrni na: sabina@socialna-akademija.si

Kdo izvaja?

Z nami bosta Maša Viršček in Sabina Belc.

Sabina je od leta 2008 aktivna na področju mladinskega dela. Prvo kot tabornica (vodnica, načelnica in starešina), nato kot projektna sodelavka Zavoda BOB za organizacijo dogodkov za mlade in mladinsko ulično delo. Od leta 2017 je zaposlena na Socialni akademiji kot mladinska delavka, kjer razvija in vodi projekte, mentorira družbene pobude ter ustvarja priložnosti, znotraj katerih lahko mladi odkrivajo in krepijo lastne talente. Njena strast so igrifikacija, izobraževalne igre kot orodje v državljanski vzgoji, medijska pismenost ter digitalno mladinsko delo.

Maša je interdisciplinarna raziskovalka. Za njene raziskave je značilno iskanje povezav med na videz nepovezanim. Kateri študij je zaključen (ter podobna vprašanja) se ji ne zdijo potrebna, saj jo zanima vse, čisto vse.