Zdravje

Dve leti skavtskega zdravja

18. 11. 2019 avtor: Uredništvo

V preteklih dveh letih so v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) velik del skavtske vzgoje namenili zdravju. Vrednoti, ki je skavtom podarjena v zibko. Vsebine zdravja so razširili in poleg prehrane in gibanja obravnavali tudi duševno zdravje. 

V zadnjih dveh letih so skavti na igriv način opravljali izzive s področja zdrave prehrane in gibanja v lokalnih enotah širom Slovenije. Izvedenih je bilo 179 izzivov. Sodelovalo je 10 skupin, z zdravimi vsebinami pa so podprli tudi 27 obstoječih dogodkov. Skupno pa so na vseh izzivih zabeležili 6.972 udeležb.

Poleg načrtovanih projektnih aktivnosti, ki so si jih pred dvemi leti zadali, je tekom projekta nastalo nekaj prikupnih akcij, ki so jih skavti in ostala javnost, ki je prišla v stik z vsebinami, lepo sprejeli. 

Tako so v začetku leta sodelovali na razstavi Body Worlds Vital in prispevali svoj velik delež v obliki delavnic. V aprilu 2019 so izvedli mesec zdravja, kjer je potekalo nekaj pohodov po celi Sloveniji, izvedenih je bilo nekaj delavnic in cela serija tedenskih video blogov skavtov, ki so se lotili izzivov. Poleti 2019 je nastala tudi nova knjižica zdravih receptov, ki je prilagojena za kuhanje na ognju in za večje število ljudi.

Z nastalimi materiali in aktivnostmi v lokalnih enotah se zagotovo ne bo zaključilo delo na zdravju, pač pa še vedno krepilo, kljub zaključku projekta Izzivaj – uživaj. 

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Foto: Arhiv ZSKSS