Okolje in trajnost

Evropski teden mobilnosti: Izberi čistejši način prevoza

14. 9. 2020 avtor: Uredništvo

V sredo, 16. septembra 2020, se bo pričel 19. Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo trajal vse do 22. septembra 2020. Teden je namenjen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. V Sloveniji bodo občine, regije in država aktivno spodbujale prebivalce k okolju bolj prijaznim načinom premikanja s sloganom »Izberi čistejši način prevoza!«, saj so letos v ospredju potovanja z manj onesnaženja.

Začetki Evropskega tedna mobilnosti segajo v leto 1998, ko je bil v Franciji prvič organiziran Evropski dan brez avtomobila, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto ponudi mestom, združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost in dvig ozaveščenosti prebivalcev.

Kaj je trajnostna mobilnost?

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti.

Kaj je cilj trajnostne mobilnosti?

Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z dosego le teh pa se prispeva k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti.

Tri stvari, ki jih lahko vsakdo naredi:

1. Prestopi med »brihtne potnike«

2. Prihrani denar in dihaj čistejši zrak

3. Potuj in se dobro počuti

Več na spetni strani Evropski teden mobilnosti.

Vir in foto: Evropski teden mobilnosti