Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Gozdni ritmi, vinske vibracije, rastlinice in zverinice 

8. 5. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
mladi

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) so aprila ponovno pripravili_e pester mesečni program raznolikih aktivnosti za mlade in starejše. Družili_e, zabavali_e in izobraževali_e so se na koncertih, glasbenih in likovnih delavnicah ter v sklopu solidarnostne akcije, kjer so izmenjevali_e rastline in zbirali_e donacije za zavetišča za živali. Med drugim so otvorili_e tudi slikarsko razstavo mlade vsestranske umetnice in se izobraževali_e na področju kulture pitja vina. 

V začetku aprila je v MC Patriotu potekal koncert skupine Wookie the huge. Zasedbo, ki ustvarja avtorske indie rock skladbe, sestavljajo mladi perspektivni glasbeniki, katerih talent je vse bolj prepoznaven tako doma kot tudi v tujini. Njihovi nagrajeni videospoti so pritegnili pozornost celo v Los Angelesu. V njihovih melodijah se odraža vpliv skupin, kot so Queen, The Beatles, Arctic Monkeys, Cage the Elephant, The Strokes in Queens of the Stone Age, medtem ko besedila črpajo iz osebnih izkušenj.

Obiskovalci_ke koncerta so lahko uživali_e v skladbah z njihovega prvega albuma »8 Years of Bedroom Lullabies«, ki je nastajal kar 13 let in je izšel lani. Album raziskuje različna stanja človeške psihe, kar daje dodatno globino njihovemu glasbenemu opusu. Za ogrevanje je poskrbela mlada zreška skupina Panksterdam

Wookie the huge so predstavili skladbe s svojega prvega albuma "8 Years of Bedroom Lullabies", ki je izšel lani.
Wookie the huge so predstavili skladbe s svojega prvega albuma “8 Years of Bedroom Lullabies”, ki je izšel lani.

Člani KUD Gonobeats so organizirali “sample pack” delavnico Gozdni ritmi. Udeleženci_ke so se na delavnici, ki je potekala pod mentorstvom Tomaža Priteklja, odpravili_e na sprehod po območju Natura 2000 in posneli_e oziroma vzorčili_e raznolike zvoke narave. V prostorih MCDD so posnete zvoke nato primerno obdelali_e ter jih uporabili_e za produkcijo glasbe. Aktivnost je potekala v okviru Evropskega tedna mladih 2024, ki ga s podporo MOVIT sofinancira Evropska unija.

Snemali_e so zvoke narave ter posnete vzorce uporabili_e za ustvarjanje glasbe.
Snemali_e so zvoke narave ter posnete vzorce uporabili_e za ustvarjanje glasbe.

MCDD je v sklopu projekta PatriotART v prostorih MC Patriota otvoril razstavo umetniških del lokalne umetnice Urše Petelinek. Pred ogledom 10 razstavljenih del, ustvarjenih v tehniki akril na platno, je vsestranska ustvarjalka povedala, da se je slikarstva lotila kot samoukinja. Razstava bo za ogled na voljo do konca maja.

Razstava Urše Petelinek bo za ogled na voljo do konca maja
Razstava Urše Petelinek bo za ogled na voljo do konca maja

Organizirali_e so tudi tradicionalne Vinske vibracije. Gre za projekt, namenjen informiranju mladih od 18. leta dalje o kulturi pitja vina in preprečevanju prekomernega uživanja alkohola. Voditeljica degustacije, sommelierka Sabina Ramšak, je pripravila izbor šestih slovenskih vin iz različnih vinorodnih okolišev. Obiskovalci_ke so tako spoznali_e raznolikost slovenskih vin z vidika pridelovanja grozdja, vinarstva in kulture pitja vina.

Vodeni degustaciji je sledil glasbeni program z lokalno glasbeno skupino JIM, ki se je predstavila tako z lastnimi skladbami kot tudi s priredbami znanih rock in pop skladb ter tako poskrbela za prijeten zaključek sobotnega izobraževalnega in kulturnega dogajanja.

V okviru Vinskih vibracij so se izobraževali o slovenskih vinih.
V okviru Vinskih vibracij so se izobraževali o slovenskih vinih.

MCDD je v sklopu Evropskega tedna mladih 2024 organiziral solidarnostno akcijo »Rastlinice za zverinice«, v sklopu katere so pripravili_e pester dvodnevni program dogajanja. V petek so po vodenem ogledu v domove predelanih ladijskih kontejnerjev, ki ga je pripravil Center ponovne uporabe Slovenske Konjice (CPU), v sodelovanju s CPU in Klubom študentov Dravinjske doline (KŠDD) organizirali_e delavnico predelave »Repair café«. Na delavnici so izdelali_e police za Čičev kotiček, ki so ga otvorili_e naslednji dan v MC Patriotu.

Kotiček bo odslej služil kot prostor, kjer lahko obiskovalci_ke prinesejo rastline ali semena rastlin, ki jih ne želijo več imeti ali pa jih želijo donirati za dober namen, posvojijo rastlino, ki jim je všeč in pustijo svoj prispevek v obliki hrane ter drugih potrebščin za živali v zavetiščih. V sklopu dogodka sta pod vodstvom Zale Slapnik in Maruše Gorinšek potekali tudi delavnica DIY rastlinskih terarijev in delavnica izdelave makrame obešank za rastline. Brezplačno udeležbo na delavnicah je s sofinanciranjem dogodka omogočil Zavod MOVIT.

V Čičevem kotičku lahko posvojite ali donirate rastlino ter pustite prispevek za brezdomne živali.
V Čičevem kotičku lahko posvojite ali donirate rastlino ter pustite prispevek za brezdomne živali.

MCDD je organiziral tudi tradicionalni pub kviz, ki je znova privabil številne tekmovalce in tekmovalke, ki so se v skupinah preizkusile v znanju na širokem spektru področij in se potegovale za nagrade. 

Klub študentov Dravinjske doline je v prostorih MCDD priredil Balkan party. Mladi so se zabavali ob Balkan ritmih, za katere je poskrbel DJ Domitri.

Za vzdušje kje skrbel DJ Domitri
Za vzdušje kje skrbel DJ Domitri

MCDD izvaja projekt Kul Klub, sofinanciran s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. V okviru projekta med drugim organizirajo številne aktivnosti s področja umetniškega ustvarjanja. V aprilu so pod vodstvom Maruše Gorinšek izvedli_e sklop treh delavnic oblikovanja gline. Udeleženke in udeleženci so se tekom srečanj spoznali s celotnim procesom od priprave gline za ustvarjanje do končnega oblikovanja keramičnih izdelkov.

Učili so se različnih tehnik oblikovanja gline in dodajanja elementov ter tekstur. Ustvarili so številne uporabne in dekorativne izdelke, ki so jih na zadnjem srečanju tudi okrasili in glazirali. 

V sklopu delavnic so ustvarili široko paleto raznolikih izdelkov, ki jih bodo po končnem žganju v peči odnesli domov.
V sklopu delavnic so ustvarili široko paleto raznolikih izdelkov, ki jih bodo po končnem žganju v peči odnesli domov.