Prostovoljstvo / Zabava in prosti čas

Izlet vzgojiteljev ZLRO 2023

11. 1. 2024 avtor: Zavod za letovanje in rekreacijo otrok, Ljubljana
prostovoljci
Jutranje zbiranje vzgojiteljev in pot na Primorsko

Prebudili smo se v novembersko megleno sobotno jutro. Z užitkom smo spili kavico ter pojedli zajtrk, ki nam je dal moči za skupni izlet vzgojiteljev sezone 2023. Vsak od nas je v svojem srcu čutil, da bo to čas za druženje, smeh, petje, ki nas vedno povezuje. Nagrada za vse nas, ki smo skozi vso leto 2023 čarali in pričarali nasmehe na obraze otrok in naše obraze.

Zbrali smo se v Šiški ter sedli na avtobus, ki nas je pozdravil z napisom: »pusti se zapeljati z avobusom«. Vsi pogledi so povedali eno – gremo uživat in pisat nepozabne spomine. In točno to se je zgodilo. Popotovanje od Ljubljane do severne Primorske je bilo prežeto z iskrenim smehom, iskricami v očeh, s pojočimi grli in že smo se znašli v vasici Tomaj.

Tomaj, grad Miramar in Jagoda

Ta nas je spomnila na pesnika Srečka Kosovela: »Vozil sem se, vozil sem se, z zlatim čolnom po rdečih vodah večera, med drevjem in travnatimi bregovi. Vozil sem se, jaz zlati mornar… Toda prišel je vihar in sonce je palo iz svojih višin in kot da je zasijalo vse drugo, manj zlato, bolj jasno, bolj živo, sem kot prerojen stopil na breg. Rdeči oblaki so se odtrgali mi od srca, videl sem jih, šel sem za njimi preko sveta

Vinogradi in primorske hišice ter toplo sonce so nas božali in ustavili v prikupni okrepčevalnici Tomaj, polni primorskih dobrot. Pot nas je naprej vodila čez mejo v Trst, natančneje do Gradu Miramar. Vsi smo bili fascinirani nad njegovo veličino, ki se razprostira ob morju z veliko sprehajalnimi potmi in čudovitimi vrtovi. Vsak od nas se je »izgubil« v tem čudovitem grajskem svetu.

Med sprehodom po drevoredu nas je pozdravilo veliko rdečih klopi. Najde pa se tudi krasen minimalističen lokal s sladicami in dobro italijansko kavo. Čas se v Gradu Miramar ustavi in mimogrede pozabiš na uro. Zanimiv je tudi pogled iz potke, kjer stoji cerkvica in se vidi majhen privez čolnov ter pokrajine s hiškami. Vsak od nas je v srcu čutil povezanost z naravo in morjem in pri sebi spoznal, tudi kaj lahko naslednje leto naredi boljše pri delu z otroki.

Sledil je hiter korak do avtobusa, da smo odšli novi dogodivščini naproti. Vsem je začel že malce nagajati želodček, ki je malo krulil po avtobusu, da je lačen. Skozi pesem in veselje smo se pripeljali do krasne gostilne Jagoda, kjer nas je čakalo kosilo. Tam smo si podelili spomine in se v prijetnem vzdušju okrepčali.

Dobra volja nas druži in povezuje

Ura je hitro odbila in čakala nas je še zadnja postaja na izletu. Uživali smo v petju in veselju, saj nas glasba vedno združi. Do zadnje postojanke smo imeli malo izzivov zaradi ovinkov, a smo vse skupaj uspešno zvozili in si zaploskali. Malo rekreacije po hribčku je bilo dobrodošle.

Z odprtim srcem so nas sprejeli na Planini v vinski kleti. Preizkušali smo zanimive domače dobrote in nazdravili na uspešno sodelovanje v 2023.

Kjer je dobra volja, tam so dobri ljudje doma in pesem se poje iz srca. Vabljen, da greš v letu 2024 z nami na lepše tudi ti! V lanskem letu smo speljali kar 40 letovanj, več si lahko prebereš tukaj.

Erika Jesenko – prostovoljka na letovanjih ZLRO (vzgojiteljica, animatorka)