Digitalizacija

Izzivi spletnega mladinskega dela

11. 1. 2024 avtor: Socialna akademija
fant za delovno mizo

Čeprav je spletno mladinsko delo lahko praktično, ima prav tako kot vsaka vrsta dela pomanjkljivosti in slabosti. Nekateri izzivi, ki so pri digitalnem mladinskem delu bolj opazni, so digitalna preobremenjenost ali izgorelost zaradi prevelike zasičenosti z zasloni, Zoom utrujenost, pomanjkanje koncentracije in splošna izčrpanost.

Številni mladi, ki smo jih v okviru raziskave povprašali o tem, so izrazili težave glede pomanjkanja zasebnosti ali zasebnega prostora, ki bi bil na voljo za spletna srečanja, kot je Zoom. Spet drugi se soočajo z izzivi, ki so povezani s pomanjkanjem stabilne internetne povezave in drugimi tehničnimi težavami, kot je pomanjkanje ustrezne opreme.

Eden od izzivov je tudi, da so digitalne spretnosti, ki se jih učijo v šolah, zastarele in jih večina že pozna (Word, Powerpoint …). Hkrati je bilo ugotovljeno, da je sledenje vsem nadgradnjam, posodobitvam in razvoju na digitalnem področju praktično nemogoče.

Več o tej vsebini si lahko preberete v blogu Creative digital spaces (v angleščini), kjer je na voljo tudi povezava do raziskave, ki smo jo izvedli v okviru projekta.