Zdravje

Je res potrebno pojesti pet kosov sadja in zelenjave na dan?

3. 5. 2024 avtor: Društvo študentov medicine Slovenije
sadje

Slogan “pet na dan” že leta slišimo iz ust zdravstvenih delavcev in preberemo v medijih. Predpisuje nam, da moramo za ohranjanje zdravja zaužiti pet porcij sadja in zelenjave dnevno. Vendar pa se poraja vprašanje: ali je to res nujno in kaj sploh šteje kot ena porcija?

Zdi se, kot da je ponekod slišan slogan 3-5 kosov sadja na dan postal novi “Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran“. Pa je temu res tako?

V zadnjem času se strokovnjaki glede tega priporočila niso povsem enotni. Nekateri menijo, da je 5 porcij še vedno dobra smernica, drugi pa poudarjajo, da je pomembnejša pestrost in celotna prehrana. Pomembno je, da uživamo različne vrste sadja in zelenjave, saj se tako prepričamo, da vnesemo v telo široko paleto vitaminov, mineralov in drugih zdravilnih snovi.

Poleg tega je pomemben tudi način uživanja. Sadje in zelenjavo je najbolje jesti sveže, saj se tako ohrani največ hranilnih snovi. Lahko ju uživamo tudi kuhano, dušeno ali pečeno, vendar pazimo, da ne pretiravamo s toplotno obdelavo. Izogibati se je predelani sadni in zelenjavni hrani, ki je polna sladkorja in soli ter ima manj hranilnih vrednosti.

Ko govorimo o porcijah, je pomembno vedeti, da ni enotne definicije. Ena porcija je običajno enaka približno 150 gramov oziroma eno jabolko. To lahko predstavlja na primer eno srednje veliko jabolko, banano ali hruško, dve rezini dinje, pest jagodičevja ali skledo brokolija.

Torej, ali je res nujno pojesti 3-5 kosov sadja in zelenjave na dan? Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Pomembno je, da se prehranjujemo pestro in uravnoteženo ter da v prehrano vključimo veliko sadja in zelenjave. To bo zagotovo koristilo našemu zdravju.

Poleg tega pa ne pozabimo, da je poleg zdrave prehrane pomemben tudi zdrav življenjski slog, ki vključuje redno telesno aktivnost, zadostno spanje in zmanjšanje stresa.

Sam se poskušam držati 3 kosi sadja na dan, velikostnega razreda srednjega jabolka. To je kar težko in se mi zdi, da dobi človek precej hitro občutek, da uživa zelo veliko sadja. Res veliko. Zakaj je temu tako? Ker se nam zapolni želodec, dobimo občutek sitosti, vlaknine nase vežejo vodo, poveča se volumen blata in tako zapolni naš gastro-intestinalni trakt.

Posledično bi uživanje večjih količin sadja priporočil vsem, ki želijo shujšati. Pomembno je res, da jemo nesladko sadje. En kilogram malin nam bo bolj škodil, kakor storil dobrobit. Nekaterim lahko sadje pripomore pri prebavi, za druge pa je osnovna komponentna prehrane.

Predlagam, da poskusite in boste videli. Je kar zanimiva izkušnja.