EU zadeve / Info točka

Kaj menijo mladi o prihodnosti EU? Oglej si dokumentarec Toi d’Europe

28. 3. 2019 avtor: Movit Zavod za razvoj mobilnosti mladih

Šestdeset let po podpisu Rimske pogodbe in trideset let po ustanovitvi projekta mobilnosti mladih ERASMUS, sta dve prostovoljki iz Francije, Mathilde in Sophie Hériaud s kamero in beležko v roki potovali po Evropi in beležili pričakovanja mladih glede njihove prihodnosti v Evropski uniji. 

Projekt nosi ime Toi d’Europe, na njihovi spletni strani pa lahko preberemo: “Otroci Evrope, mi smo med mladimi, ki nikoli niso spoznali vojne, ki ne morejo razumeti, da smo se borili z našimi sosedi, ki so danes naši sopotniki ali prijatelji in smo jih spoznali preko projektov, kot so ERASMUS ali Comenius.” V sledenju tega zavedanja, sta obiskali 23 evropskih držav, kjer sta intervjujali mlade državljane. Intervjuje sta naredili s 300 mladimi med 18-35 letom starosti.

V osmih mesecih sta na spletni strani Toi d’Europe objavili okoli trideset videoposnetkov, ki predstavljajo unijo, cilj prostovoljnega projekta pa je ustvariti dokumentarec Toi d’Europe: what do you think of the European Union of Tomorrow?, ki ga bodo predvajali v večjih mestih po Evropi.

Na youtube kanalu projekta si lahko pogledate videe, ki sta jih posneli ter izveste, kako na prihosnost gledajo mladi iz vse Evropske unije.

Napovednik dokumentarca je na voljo tukaj.