Zabava in prosti čas

Kako aktivno preživeti poletne počitnice

27. 7. 2022 avtor: Uredništvo
Kako aktivno preživeti počitnice

Težko pričakovane poletne počitnice so se začele, kaj hitro pa se lahko zgodi, da imamo kar naenkrat preveč prostega časa in premalo idej, kako bi ga porabili. Zato smo v uredništvo mlad.si pripravili nekaj nasvetov, kako si organizirati počitnice, s katerimi boš pridobil_a tudi nove izkušnje, veščine in poznanstva.

Poišči si poletno delo

Poletje je odličen čas, da zaslužiš nekaj dodatnega denarja, ki ti bo zagotovo prišel prav pri vseh (poletnih) prostočasnih aktivnostih. Poleg tega je poletno delo odlična priložnost, da začneš ugotavljati katera dela so ti všeč, katera ti gredo odlično od rok in katerih raje nikoli več ne bi opravljal, kar ti lahko pride prav tudi pri nadaljnji karierni poti.

Prosta dela lahko poiščeš na portalih študentskih servisov, pred začetkom dela pa obvezno preveri še, kakšne so tvoje pravice in dolžnosti pri študentskem delu.

Če rad_a pišeš, se aktivno udejstvuješ dogodkov v svojem lokalnem okolju in bi rad_a ob tem tudi nekaj zaslužila, pa priložnost za občasno študentsko oziroma dijaško delo ponujamo tudi na portalu mlad.si – iščemo namreč mlade dopisnike, ki bi v evropskem letu mladih poročali o dogodkih iz svojega lokalnega okolja. Če je novica vzbudila tvoje zanimanje nam piši na info@mlad.si.

Postani prostovoljec_ka

Prav tako je za nabiranje izkušenj odlično prostovoljstvo. Poleg tega, da pridobivaš nove veščine, spletaš nove (prijateljske) vezi in spoznavaš poklice, na tak način nudiš pomoč nekomu, ki jo potrebuje.

Različne priložnosti za poletno prostovoljstvo najdeš v katalogu aktivnosti, ki so ga pripravili pri Filantropiji. Prav tako pa lahko za opravljanje prostovoljskega dela povprašaš pri lokalnih organizacijah in institucijah, ki opravljajo delo, ki ti je blizu – mogoče pa imajo v svoji organizaciji mesto tudi zate.

Prav tako lahko prostovoljstvo opravljaš v tujini – mnogo organizacij po Evropi v času poletja išče prostovoljce. Te priložnosti najdeš na Evropskem mladinskem portalu, in sicer v sklopu Evropske solidarnostne enote. V kolikor si želiš opravljati prostovoljsko delo v tujini in si starejši od 17 let, se lahko registriraš na portal, nato pa izbiraš med projekti, ki bi se jim rad_a pridružil_a. Prav tako te lahko na podlagi opisa za izvajanje projektov kontaktirajo organizacije same.

Odpravi se na mladinsko izmenjavo

Poleg izletov in potovanj so odlična priložnost za spoznavanje novih kultur, prijateljev, krajev … tudi mladinske izmenjave, ki pa imajo to dodano vrednost, da na njih pridobivaš nove veščine in kompetence.

Mladinske izmenjave v okviru programa Erasmus + Mladina izvajajo mladinski centri in druge mladinske organizacije, stroški izmenjave pa so v celoti pokriti. Tematike mladinskih izmenjav so raznolike, zato boš zagotovo našel_a izmenjavo zase, ki ti bo pisana na kožo. Izmenjave pa ne potekajo le poleti, temveč tekom celega leta, zato budno spremljaj različne mladinske organizacije (v tvojem lokalnem okolju), da ne zamudiš priložnosti.

Aktivno preživljanje prostega časa v lokalnem okolju

Poznaš mladinski center v svojem lokalnem okolju? Ali veš kakšne aktivnosti za mlade organizirajo? Kaj pa dijaški oziroma študentski klub?

Če je odgovor na zgornje vprašanje ne, so letošnje poletne počitnice kot nalašč, da spoznaš mladinske organizacije v tvojem kraju – najdeš jih tudi na zemljevidu organizacij na portalu mlad.si.

Mladinske organizacije čez poletje organizirajo ogromno aktivnosti – od koncertov in festivalov, do delavnic in izobraževalnih aktivnostih. Imaš mogoče ti idejo za aktivnost, ki bi jo lahko izvajal z drugimi mladimi? V mladinskem centru v svojem okolju preveri, če ti lahko pri izvajanju projekta nudijo podporo, oziroma, če imajo čez poletje kakšen projekt ali aktivnost, pri kateri lahko pomagaš.